Neapjukt piedāvājuma klāstā: kā izvēlēties īstos darbarīkus remontam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Lai veiktu nelielu remontu mājās, saliktu mēbeles vai piekārtu attēlu pie sienas, nepieciešami īpaši darbarīki. Veikalu plaukti vai lūst no dažādām urbjmašīnām, skrūvgriežiem, elektriskiem un bezvada instrumentiem, tāpēc izvēle var šķist mulsinoša. Praktiskos padomos, kā no simtiem piedāvāto modeļu atrast darbarīku, kas veiks pareizās funkcijas un atbildīs budžetam, dalās "Kesko Senukai Latvia" produktu speciālists Kristaps Krūmiņš.

Parastā vai triecienurbjmašīna?

Parastās urbjmašīnas tikai urbj, triecienurbjiem ir arī kalšanas funkcija. Lai izlemtu, kurš variants ir piemērotāks, jāzina, kādas sienas grasāties urbt.

Cietus materiālus, piemēram, betonu vai akmeni, var caururbt tikai ar triecienurbjmašīnu. Tāpēc šis rīks ir piemērots, ja kaut kas jāpiestiprina pie betona sienām un griestiem. Trieciena funkciju var izslēgt un ierīci izmantot arī kā parastu urbjmašīnu. Ja urbšana paredzēta citās virsmās, piemēram, koka vai flīžu sienā, var izvēlēties parasto urbjmašīnu.

Urbjmašīnām ir dažādi papildu uzgaļi, piemēram, skrūvju pievilkšanai, tāpēc, lai veiktu dažādus uzdevumus ar vienu instrumentu, viss, kas jādara, - jāizvēlas labs, daudzfunkcionāls komplekts.

Triecienskrūvgriezis vai trieciena uzgriežņu atslēga?

Tiem, kuri meklē instrumentu, ar kuru viegli un ātri var ieskrūvēt lielu skaitu skrūvju, labāk izvēlēties triecienskrūvgriezi. Ar to varēs gan salikt mēbeles, gan piestiprināt grīdas segumu un ģipškartona plāksnes.

Grūti sasniedzamās vietās lieti noderēs instrumenta trieciena funkcija, kas būtiski atvieglo darbu: skrūvju pagriešanai nav vajadzīgs viss ķermeņa spēks, jo instruments šo darbu paveic pats, ļaujot meistaram ietaupīt enerģiju un domāt tikai par darba drošību.

Līdzīgi triecienskrūvgriezim darbojas arī trieciena atslēga, tikai skrūvēšanas vietā tā paredzēta uzgriežņu pievilkšanai. Šis rīks ir īpaši noderīgs, tuvojoties automašīnas riepu maiņas sezonai, jo tas ir darbs, ko var paveikt tikai ar ratatslēgu vai ar trieciena uzgriežņu atslēgu.

Ar akumulatoru vai vadu?

Darba instrumenti atšķiras ne tikai pēc funkcijām, bet arī ar strāvas padeves veidu - tie var būt bezvada vai pievienojami elektrības kontaktligzdai.

Bezvada instrumenti ir ērti, jo tos var izmantot jebkur neatkarīgi no tā, vai tuvumā pieejama elektrības kontaktligzda. Tomēr pēc darbarīka izmantošanas to ieteicams nekavējoties uzlādēt, lai nākamreiz darbu nepārtrauktu nelaikā izlādējies akumulators.

Baterijas var būt vairāku veidu - niķeļa-metāla hidrīds (NiMH) un litija jons (Li-Ion). Vecākās NiMH baterijas ir lētākas, taču tās regulāri jāuzlādē pat tad, ja rīks netiek izmantots. Li-Ion akumulatori ir dārgāki, taču tos ir arī ērtāk izmantot - tie ir jaudīgāki, ātrāk uzlādējami, nav vajadzīga periodiska uzlāde. Turklāt tā būs piemērota izvēle tiem, kam rūp vide, jo litija jonu akumulatori ir dabai draudzīgāki.

Iegādājoties darbarīku, jāpārdomā, vai būs nepieciešama papildu baterija. Tas atkarīgs no tā, cik bieži plānojat instrumentu izmantot: ja to lietojat intensīvi, ieteicams nodrošināties ar divām baterijām.

Arī instrumentiem ar vadu ir savas priekšrocības: tiem bieži ir lielāka jauda nekā bezvada instrumentiem, un tie nav jāuzlādē, tāpēc tos var izmantot bez pārtraukumiem.

"Klienti parasti meklē kvalitatīvus un izturīgus instrumentus, tāpēc cena nav vissvarīgākais kritērijs. Gan elektroniskajos, gan fiziskajos veikalos iecienītākās ir labi pazīstamu ražotāju ierīces, kas droši kalpos daudzus gadus," stāsta speciālists.

Kā liecina pieredze, klienti veikalos interesējas gan par bezvada, gan elektroinstrumentu priekšrocībām un izvēlas instrumentus atbilstoši savām vajadzībām. Bezvada rīku izvēli klienti parasti skaidro ar to, ka viens akumulators ir piemērots vairākiem instrumentiem, tādēļ šāda rīka izmantošana ir gan ērta, gan praktiska.

Izvēloties darbarīku, speciālists iesaka pievērst uzmanību vairākiem svarīgiem tehniskajiem parametriem:

Jauda (griezes moments). Ierīces jaudu mēra ņūtonmetros (Nm). Jo lielāks griezes moments, jo jaudīgāks ir darbarīks. Amatieru bezvada urbjiem ir aptuveni 15-50 Nm, profesionālajiem - 50-115 Nm, bet triecienurbjmašīnu griezes moments sasniedz 150-220 Nm.

Akumulatora jauda. Jauda tiek mērīta ampērstundās (Ah), un tās parāda, cik ilgi akumulators var darboties ar pilnu uzlādi: jo lielāks ātrums, jo ilgāk akumulators darbosies. Pēc eksperta domām, optimālā akumulatora jauda amatieru darbam ir vismaz 1,5-2,0 Ah, bet profesionālai lietošanai - vismaz 4,0 Ah.

Svars. Ierīces svars galvenokārt ir atkarīgs no tās jaudas un akumulatora jaudas un būtiski ietekmē darba un ierīces transportēšanas ērtības. Lielākā daļa amatieru rīku ir vieglāki nekā profesionālie.

Bezsuku motors. Izmantojot ātrākus un jaudīgākus instrumentus ar motoriem bez sukām, nevajadzēs tērēt laiku un naudu nodilušo suku nomaiņai. Šādi motori darbojas efektīvāk un kalpo ilgāk.

Garantijas nosacījumi. Lai izvairītos no iespējamām papildu izmaksām par instrumenta remontu, eksperti iesaka iepazīties ar garantijas nosacījumiem. Jo ilgāks garantijas serviss, jo ilgāk bez papildu samaksas rīks tiks remontēts un nolietotās detaļas nomainītas. Daži instrumentu ražotāji nodrošina pat piecu gadu garantiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu