Cimperlīgākie dārzeņi, kuru audzēšana iesācējam varētu nebūt pa spēkam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Gluži tāpat kā rūpes par teju jebkuru augu, arī lielisku dārzeņu izaudzēšana prasa pieredzi un zināšanas. Tas nav sevišķi sarežģīts un grūts process, taču augi var būt neparedzami, un ne visi ir viegli izaudzējami – lūk, dārzeņi, kas iesācējiem var sagādāt pamatīgas galvassāpes.

Ziedkāposti

Foto: Unsplash

Visi krustziežu dzimtas augi, proti, ziedkāposti, brokoļi un kāposti, ir vieni no nepateicīgākajiem dārzeņiem iesācējiem. Ziedkāposti aug ļoti lēni un ir cimperlīgi attiecībā uz temperatūras izmaiņām un apgaismojumu. Ziedkāpostiem nepatīk pārlieku liels karstums vai aukstums – optimālā temperatūra ir 18 līdz 26 Celsija grādi. Lai izdotos izaudzēt lieliskus ziedkāpostus, augot to lapām ir jānosedz galviņas. Ja lapas sāk pāragri atkāpties un atsegt dārzeni, tās ir jāsasien, līdz ziedkāposts ir pilnībā nobriedis, – tādā veidā pasargāsi dārzeni no kaitēkļiem un ārējās vides ietekmes.

Selerijas

Foto: Pixabay

Selerijas var būt īsts izaicinājums jebkuram dārzniekam. Kraukšķīgais dārzenis ir ārkārtīgi prasīgs attiecībā uz laistīšanu, tāpēc tas ir jāsēj dobē, kura var ilgstoši palikt mitra. Tāpat kā ziedkāposti, selerijas aug ārkārtīgi lēni – no sēkliņas līdz ēdamam dārzenim var paiet no 120 līdz 180 dienām, kas prasa pacietību un rūpes.

Burkāni

Foto: Unsplash

Varētu šķist, ka burkāni ir viegli audzējami dārzeņi, taču tā nemaz nav. Lielākais izaicinājums burkānu audzēšanā ir augsnes sagatavošana. Tiem nepatiks mālaina zeme, kā arī akmeņi augsnē. Melnzemei ir jābūt mīkstai un viendabīgai. Burkāniem ir nepieciešama teju 16 centimetrus dziļa augsne, labi uzrušināta, un tiem ir jāaug atstatus. Ja sēj burkānus dobē – problēmām nevajadzētu būt, taču tiem, kas sēj burkānus puķu kastēs, šis eksperiments var rezultēties ar vāju ražu.

Galviņkāposti

Foto: Unsplash

Atšķirībā no ziedkāpostiem galviņkāposti nav tik grūti izaudzējami, taču lielākā problēma ir to pasargāšana no kukaiņiem. Ja vēlies izaudzēt galviņkāpostu, kas līdzinās tam, kādu ir iespējams iegādāties lielveikalā, jāapbruņojas ar pacietību. Lai izdotos lieliskas kāpostgalviņas, dārzeņi būs jālaista pēc noteikta grafika un jāsargā no krasām temperatūras izmaiņām. Tāpat šie dārzeņi ir rūpīgi jāsargā no balto taureņu kāpuriem, kas ir ļoti iecienījuši tieši šo dārzeni.

Saldie kartupeļi

Foto: Unsplash

Saldie kartupeļi ir viens no “modīgākajiem” dārzeņiem, kuru slavē arī uztura speciālisti un veselīga uztura piekritēji. Taču pašam izaudzēt šos dārzeņus nav ne tuvu tik viegli kā parastos kartupeļus. Saldajiem kartupeļiem patīk ļoti karstas un garas vasaras, kas nozīmē, ka šos dārzeņus mūsu platuma grādos varēs izaudzēt vien siltumnīcās, paceltās koka dobēs – tās tik ātri neatdziest un uztur vienmērīgu temperatūru augsnē.

Artišoki

Foto: Unsplash

Arī rūdītiem dārzniekiem var nākties krietni paauklēties ar artišokiem, tāpēc šo dārzeņu audzēšanai iesācēji ķeras klāt reti. Zaļajiem dārzeņiem piemērotākā vieta augšanai ir siltumnīcas – artišoki mīl siltumu un saules gaismu, tāpēc Latvijas dārzos artišoku audzēšana var būt izaicinoša un neapbalvot dārznieku ar bagātīgu ražu. Tāpat artišoki ir īpaši jāuzmana no kaitēkļiem, kas var sabojāt gan auga lapas, gan pašu dārzeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu