Kriptovalūtu vērtības piedzīvo lielu kritumu pēc Maska negaidīta paziņojuma (35)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kriptovalūtas “Bitcoin” cena piedzīvojusi ievērojamu kritumu pēc tam, kad kompānijas “Tesla” vadītājs Īlons Masks paziņoja, ka uzņēmums aptur savus plānus – pieņemt kriptovalūtu kā maksājumu līdzekli par “Tesla” elektromobiļiem.

Kā vēsta CNN, ceturtdienas rītā “Bitcoin” cena bija nokritusies par 12% līdz 49 300 dolāriem par vienu vienību. Citas digitālās valūtas arī piedzīvoja ievērojamu lejupslīdi – “Ethereum” zaudēja 14% no savas vērtības, bet “Dogecoin” – pat 20%. Masks savu lēmumu skaidroja ar to, ka “Bitcoin” atstāj augstas izmaksas uz apkārtējo vidi. Iepriekš gan Masks bija zināms kā viens no skaļākajiem kriptovalūtu entuziastiem.

“Mēs esam ļoti noraizējušies par to, ka “Bitcoin” ieguvei un transakciju veikšanai ir nepieciešams izmantot arvien vairāk fosilās enerģijas, it īpaši ogles, kam ir vislielākie kaitīgie izmeši,” savā sociālajā tīklā “Twitter” rakstīja Masks.

“Kriptovalūtu ideja nav slikta – tās ir lieliskas dažādos līmeņos, un ticam, ka tām ir ļoti daudzsološa nākotne. Tomēr gribētu uzsvērt, ka nākotnē nevaram virzīties par ļoti kaitīgu cenu apkārtējai videi,” uzsvēra Masks.

CNN vaicāja kompānijai “Tesla”, ko nozīmē šāds solis, liedzot kritpovalūtas izmantot norēķinos par elektromobiļiem, un to, cik daudz mašīnu jau ir iegādātas par “Bitcoin”. Tāpat nav saprotams, vai Masks jau iepriekš nav bijis informēts par “Bitcoin” ietekmi uz apkārtējo vidi. Uzņēmums uz šiem jautājumiem neatbildēja.

Kriptovalūtu ieguvei ir ļoti nozīmīga ietekme uz apkārtējo vidi. Pēdējo gadu laikā ir daudz pētīts, kādas sekas uz apkārtējo vidi atstāj kriptovalūtu ieguve. Tas it īpaši aktuāli kļuvis pēdējo mēnešu laikā, kad kriptovalūtas piedzīvo ļoti lielu popularitātes vilni.

Iepriekš gan “Tesla” Īlona Maska vadībā izrādīja atbalstu kriptovalūtām. Pierādījums tam bija uzņēmuma paziņojums februārī, kad tas investēja 1,5 miljardus dolāru bitkoinos, kā arī ļāva norēķināties par elektromobiļiem, izmantojot digitālo valūtu. Masks martā oficiāli paziņoja, ka “ikviens cilvēks “Tesla” automašīnu var iegādāties arī par bitkoiniem”.

Maska paša domas attiecībā uz kriptovalūtām gan ir mainījušās. Pagātnē viņš bija skeptisks par kriptovalūtām, taču pēc tam kļuva par kaismīgu to atbalstītāju. Intervijā sociālajā tīklā “Clubhouse” Masks sacīja, ka ““Bitcoin” ir uz robežas, lai kļūtu par tradicionālu finanšu instrumentu, kas ir plaši pieņemts visā pasaulē”. Viņš sacīja, ka pirms astoņiem gadiem pašam vajadzēja iegādāties digitālo valūtu.

Trešdien gan Masks izteica paziņojumu, kas ir pretējs iepriekš paustajam optimismam. Viņš norādīja, ka “Bitcoin” ir videi nedraudzīga kriptovalūta,

tomēr viņa vadītais uzņēmums turpinās to izmantot ar nosacījumu, ka kriptovalūtai izdosies atrast “zaļākus” enerģijas avotus.

“Par ”Tesla” produktiem vairs nevarēs norēķināties ar kriptovalūtu “Bitcoin”, tomēr mēs plānojam nākotnē to atkal izmantot ar nosacījumu, ja tai izdosies atrast kādu ilgtspējīgāku enerģijas avotu. Mēs arī raugāmies uz citām kriptovalūtām, kuru ieguvei ir nepieciešams mazāk nekā 1% no “Bitcoin” izmantotā enerģijas apjoma,” sacīja Masks.

“Bitcoin” gan nav vienīgā kriptovalūta, par ko Masks pēdējo nedēļu laikā ir daudz runājis. Viņš ne reizi vien ir pieminējis kriptovalūtu “Dogecoin”, kas sākotnēji radīta kā joks. Viņa izteikumi ASV televīzijā arī palīdzēja kriptovalūtai sasniegt jaunus vērtības rekordus, jo Masks to nosauca par “ļoti vilinošu”.

Pēdējā tvītā pirms paziņojuma par atteikšanos no “Bitcoin” Masks saviem sekotājiem arī jautāja, vai viņi vēlētos, lai “Tesla” pieņemtu “Dogecoin” kā norēķinu līdzekli.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu