Dānijā sākta ūdeļu masu kapu atrakšana (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā gadā Dānijā tika nogalināti vairāki miljoni audzēto ūdeļu, jo to vidū strauji izliesmoja koronavīrusa infekcija. Tomēr pēc dažiem mēnešiem steigā apglabātie dzīvnieki sāka atkal parādīties virs zemes.

Nē, šīs ūdeles nav pārvērtušās par zombijiem un nekāro mūsu smadzenes. Virs zemes tās pacēlušas gāzes, kas radušās pūstošajos ūdeļu līķos.

Kā vēstīts iepriekš, 2020. gada novembrī Dānijas varas iestādes izziņoja plānu iznīcināt visas audzētās ūdeles valstī, jo vairāk nekā 200 ūdeļu fermās dzīvnieku vidū uzliesmojusi SARS-CoV-2 infekcija. Vīruss, kas cilvēkiem izraisa Covid-19 slimību, dzīvnieku vidū strauji mutējās, tāpēc Dānijas valdība izvēlējās neriskēt un ūdeles iznīcināt, pirms jauns vīrusa paveids nonāk cilvēkos.

Zināms, ka katru gadu no Dānijas ūdeļu fermām izbēg vairāki tūkstoši ūdeļu, tāpēc pastāv risks, ka kāda inficēta ūdele var vīrusu nodot citiem dzīvniekiem, iepriekš vēstīts zinātnes izdevumā “Live Science”.

Foto: Reuters/ScanPix

Ņemot vērā šīs bažas, Dānijas valdība 2020. gada novembra sākumā līdz 25. novembrim pavēlēja iznīcināt ūdeles no visām 289 vīrusa skartajām ūdeļu audzētavām. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, tika sadedzināti aptuveni 17 miljoni ūdeļu līķu, tomēr resursu trūkuma dēļ aptuveni 4 miljoni ūdeļu netika kremēti, bet gan apglabāti militārā teritorijā Dānijas rietumos, vēstīja ziņu aģentūra “Reuters”.

Vieni no šiem masu kapiem atrodas ezera tuvumā, bet vēl vieni dzeramā ūdens ieguves vietas rajonā. Tas radīja bažas par iespējamo dzeramā ūdens piesārņojumu. Neilgi pēc tam ūdeļu līķi sāka parādīties zemes virspusē, radot visai apokaliptisku skatu, vēstīts vietnē “NBC News”.

Rezultātā Dānijas valdība lika, sākot ar 2021. gada maiju, atrakt ūdeļu masu kapus un ūdeļu mirstīgās atliekas sadedzināt. Plānots, ka darbi tiks pabeigti līdz jūlija vidum.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu