Kombuča, matcha latte un zelta piens jeb ko šobrīd dzert ir moderni?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Sociālajos tīklos starp influenceru ierakstiem aizvien biežāk pavīd kāda bilde ar šī brīža aktuālajiem dzērieniem – kombuču, matcha latti un zelta pienu. Tomēr vai tiešām tie ir tik labi kā reklamē un kāds ir speciālistu viedoklis?

Madara Meiere, sertificēta uztura un fitnesa trenere: "Cilvēki nereti domā, ka tā būs labāka alternatīva, piemēram, alkohola glāzei – kafejnīcā izvēlas kombuču, nevis vīna glāzi. Vai arī matcha latti, nevis kafijas krūzi. Tā ir alternatīva ierastajiem dzērieniem, kuri varētu būt neveselīgāki. Bieži cilvēki arī domā, ka tas ir brīnumlīdzeklis svara zaudēšanai, bet vai tā ir, tas jau ir cits jautājums."

Cilvēkos matcha latte dzērienā visvairāk piesaista sulīgi zaļā krāsa. To gatavo no smalkā pulverī saberztām zaļās tējas lapām, kas četras nedēļas pirms novākšanas tiek noēnotas. Šo dzērienu var lietot ierastās kafijas krūzes vietā, jo kofeīns organismā izdalās daudz vienmērīgāk. Matcha palīdzēs uzmundrināt un veicināt produktivitāti, līdzīgi kā kafija, taču tai piemīt pozitīva ietekme uz organismu.

Savukārt zelta piens tiek dēvēts arī par dievu dzērienu, jo tam piemīt neskaitāmas labās īpašības. Tas ir sens ajūrvēdas dzēriens, kuram ir izteikta pretiekaisuma iedarbība, jo pamatsastāvā ir kurkuma, kam pievieno pienu.

Dzērieniem ir diezgan specifiska garša, tāpēc ieteicamāk vispirms tos nobaudīt kafejnīcā, lai saprastu, kā tiem ir jāgaršo.

Neviens no iepriekš minētajiem nosaukumiem nav nekāds jaunums, arī tējas sēnes atspirdzinošais dzēriens ir bijis aktuāls pirms vismaz vairākiem gadu simtiem.

Lai pagatavotu kombuču, vispirms ir jāsāk ar tējas sēnes iegūšanu. Ir vairāki varianti, taču visvienkāršāk būs pasūtīt internetā vai palūgt kādam, kuram tā jau ir.

Pagatavošanai būs nepieciešama trīs litru stikla burka, tējas sēne, marle, ūdens, cukurs un tēja pēc izvēles. Ierasti kombuču gatavo no melnās tējas, taču var variēt.

Kristaps Reimanis, kombučas eksperts: "Viena no tipiskākajām kļūdām, gatavojot kombuču, būtu ielikt tējas sēni pārāk karstā tējā. Vēl svarīgi ir pagatavoto dzērienu turēt noslēptu no saules stariem, pilnīgā tumsā. Kā arī jāskatās, lai būtu piemērot temperatūra."

Uztura speciāliste Madara raugās visai pozitīvi uz šī brīža modes dzērieniem, tomēr pirms dzeršanas gan jāsaprot ar kādu mērķi izvēlas konkrēto dzērienu, jo katram ir savas labās īpašības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu