Klimata pārmaiņas iznīcina pasaulē senākos alu zīmējumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka klimata pārmaiņu dēļ ļoti strauji izzūd pasaulē senākie alu zīmējumi, to skaitā arī pasaulē plaši zināmie plaukstu stensili Sulavesi salā Indonēzijā.

Sulavesi alā atrodami dažādu dzīvnieku, cilvēku un puscilvēku atainojumi, kā arī plaukstu stensili, kas ir 39 900 gadu seni, savukārt pasaulē senākais alu zīmējums – omulīga cūka – ir vairāk nekā 45 000 gadu sena un arī atrodas alā uz šīs salas.

Uz salas atrodas 300 atsevišķas kaļķakmens alu mākslas vietas. Pētnieku vidū jau kopš 1950. gadiem populārs ir joks par to, ka māksla, kas izdzīvojusi daudzus desmitus tūkstošu gadu, tagad dažu desmitu gadu laikā izbalē un lūp nost no sienas, pētījuma autori rakstīja izdevumā “The Conversation”.

“Suvalesi un Borneo alu zīmējumi ir vieni no senākajiem pierādījumiem tam, ka cilvēki dzīvojuši šajās salās. Traģiski, bet katrs jauns alu zīmējums, ko mēs šeit atrodam, ir aizvien sliktākā stāvoklī,” rakstīja pētnieki.

Iemesls tam nebija skaidrs, tāpēc pētnieku komanda nolēma veikt izmeklēšanu un izanalizēt dažus senākos zīmējumus 11 dažādās reģiona vietās. Izmantojot dažādas tehnoloģijas, to skaitā arī spēcīgus mikroskopus, ķīmiskas analīzes un kristālu identifikāciju, zinātnieki visās alās atklāja sāls pēdas.

Foto: EPA/Scanpix

Pētnieki atklāja kalcija sulfātu un nātrija hlorīdu 3 alās no 11, savukārt augsts sēra līmenis bija pilnīgi visās izpētītajās alās. Tas liecina, ka sāls lēnām iznīcina senos alu zīmējumus.

Paaugstināts mitrums un augstas temperatūras veicina sāls kristālu veidošanos, kurus nes ūdens pilieni gaisā. Kad ūdens ir iztvaikojis, aiz tā paliek sāls – kā nogulsnes uz akmens sienām. Šīs nogulsnes, mainoties gaisa temperatūrai, saraujas vai izplešas, liekot akmenim plaisāt un lobīties.

Šie atklājumi liecina, ka pēdējo četru gadsimtu laikā alu māksla ir sākusi strauji izzust. Savukārt pēdējo 40 gadu laikā klimata pārmaiņu dēļ erozija ir kļuvusi vēl straujāka, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”.

“Austrālāzijā ir pārsteidzoši aktīva atmosfēra, kuru uztur spēcīgās jūras straumes, sezonālie vēji un siltais okeāna ūdens. Par spīti tam, alu zīmējumi ir pamanījušies izdzīvot desmitiem tūkstošus gadu,” skaidroja pētījuma autori.

Tomēr klimata pārmaiņas tagad “ir palielinājušas klimata galējības”. Augstākas apkārtnes vidējās gaisa temperatūras un skarbāki laikapstākļi veicina straujākas izmaiņas gaisa mitrumā un temperatūrā, ļaujot ātrāk veidoties sāls kristāliem, kas savukārt strauji iznīcina vērtīgo alu mākslu.

Zinātnieki domā, ka šajās alās būtu jāveic rūpīgāki saglabāšanas darbi un novērošana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu