Grila sezonai tuvojoties - efektīvas metodes, kā notīrīt grilu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Laikam kļūstot siltākam, straujiem soļiem tuvojas grila sezona. Tomēr, lai pagalma ballīte un grilēšana izdotos bez liekas aizķeršanās, pēc šašlika vai sulīgu dārzeņu gatavošanas izmanto efektīvas tīrīšanas metodes, lai nākamā maltītes gatavošanas reize nav jāsāk ar grila beršanu.

Tīri ar tvaiku

Pēc grilēšanas noslēguma, kad grils lēnām sāk atdzist, ietin grila restes mitrā avīzē, noliec tās atpakaļ un aizver grila vāku. Atstāj restes avīzē kādas 30 minūtes, ļaujot papīram uzsūkt liekos taukus un ogles. Pēc tam restes noskalo.

Izmanto trauku mašīnu

Ja vien grils nav milzīga uzparikte, dažas no plāksnēm drīkst mazgāt trauku mašīnā. Liec grila detaļas trauku mašīnā vēl tad, kad tās ir siltas, tādējādi nodrošinot labāko tīrīšanas rezultātu.

Ņem talkā sīpolu

Kamēr grils vēl ir silts, uzdur uz pusēm pārgrieztu svaigu sīpolu uz dakšas un parīvē ar to karstās restes. Sīpola sula notīrīs pielipušās ēdiena paliekas un ogli.

Apsmidzini ar etiķi

Izsmidzinātājā sajauc etiķi ar ūdeni attiecībā pusi uz pusi. Ar mikstūru apsmidzini grilu un ļauj tai iedarboties 10 minūtes. Pēc tam ar asu birsti berz nost pārpalikumus, ik pa laikam samitrinot grila virsmu un restes ar etiķa šķīdumu.

Foto: Unsplash

Pagatavo kafijas vannu

Iemērc grila piederumus, tostarp iesmus un restes, stiprā kafijas šķīdumā un ļauj tiem pamirkt aptuveni 10 minūtes. Kafijā esošā skābe atmiekšķēs ogles un taukus, kas padarīs tīrīšanu vieglāku.

Izmanto sodas potenciālu

Apber ar sodu grilu un pēc tam to nedaudz samitrini ar ūdeni. Ar sūkli vai asu birsti berz nost netīrumus, līdz soda ir izšķīdusi.

Arī alus var līdzēt

Ielej pusi alus pudeles siltā grilā un pēc tam to tīri ar saņurcītu avīzi vai birsti. Alus lieliski šķīdinās taukus un ogles, tāpēc ar alu tīrīšana padosies vieglāk.

Tīri ar karstu ūdeni

Ja grilā ir redzamas ogļu paliekas, notīri tās ar karsta ūdens un trauku ziepju mikstūru. Tīrīšanā līdzēs arī saņurcīta folija.

Foto: Unsplash

Neaizmirsti par grila apakšdaļu

Tīrot grilu, īpaši svarīgi ir atbrīvoties no pelniem un oglēm. Izber paliekas ugunskurā, komposta kaudzē vai spainī un ar mitru lupatu iztīri grila bļodu jeb apakšējo daļu. Pēc tam to nomazgā ar siltu ziepjūdeni.

Noberz ārējo daļu

Kad grila iekšpuse teju vai mirdz, neaizmirsti arī par tā ārpusi. Notīri to ar ziepjūdeni un kokvilnas lupatiņu.

Uzsildi

Ja grils ir darbināms ar gāzi, to pēc tīrīšanas ir vērts uzsildīt aptuveni 15 minūtes, kas nodedzinās ķīmisko līdzekļu paliekas, un nākamajā reizē tās nebojās ēdiena garšu vai smaržu. Ja grils ir kurināms ar oglēm, pēc tīrīšanas tas rūpīgi jānoskalo ar siltu ūdeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu