SVF ierosina 50 miljardu dolāru plānu pandēmijas izbeigšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda. Monētas.
Nauda. Monētas. Foto: Ieva Čīka/LETA

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) piektdien ierosinājis 50 miljardu ASV dolāru lielu plānu pandēmijas izbeigšanai ar mērķi līdz 2021.gada beigām vakcinēt pret jauno koronavīrusu vismaz 40% pasaules iedzīvotāju.

"Mūsu priekšlikums izvirza mērķus, aplēš finanšu prasības un izklāsta pragmatiskas darbības," G20 valstu organizētajā Pasaules veselības samitā Romā sacīja SVF vadītāja Kristalina Georgijeva.

Raugoties uz ilgtermiņa ilgtspējīgu globālās ekonomikas atlabšanu, plāna mērķis ir līdz 2022.gada beigām vakcinēt pret jauno koronavīrusu vismaz 60% pasaules iedzīvotāju.

Plāna autori norāda, ka tagad skaidri zināms, ka bez veselības krīzes beigām arī ekonomiskā krīze pa īstam nebeigsies. Tādēļ visu valstu interesēs ir pielikt treknu punktu pandēmijai.

"Jau kādu laiku mēs brīdinām par bīstamām atšķirībām ekonomiku attīstībā. Tas tikai pasliktināsies, palielinoties plaisai starp bagātajām valstīm, kam ir piekļuve vakcīnām, un nabadzīgajām valstīm, kam nav," sacīja Georgijeva.

Aprīļa beigās pret jauno koronavīrusu bija vakcinēti nepilni 2% Āfrikas iedzīvotāju, kamēr ASV vairāk nekā 40% iedzīvotāju un Eiropā vairāk nekā 20% bija saņēmuši vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu, liecina SVF rīcībā esošie dati.

SVF vēlas samazināt šo plaisu vakcinācijās procesos, lai atgrieztu pasauli uz izaugsmes ceļa. Mērķis ir palīdzēt pakļaut pandēmiju kontrolei visur, lai tas nāktu par labu visiem, norādīja Georgijeva.

Lai to panāktu, SVF uzsvēra nepieciešamību pēc papildu subsīdijām starptautiskajai vakcīnu programmai "Covax", kas tika izveidota ar mērķi nepieļaut, ka bagātās valstis uzkrāj vakcīnas, bet līdz šim nav bijusi efektīva.

SVF cer, ka "Covax" tiks ziedotas pāri palikušās vakcīnu devas un tiks nodrošināta brīva vakcīnu un to izejmateriālu plūsma pāri robežām.

Plānā paredzētos 50 miljardus dolāru veidos vismaz 35 miljardu dolāru lielas subsīdijas un resursi no valdībām un cita veida finansējums, paredzējis SVF.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu