"Lūdzu, izglābiet viņu." Protaseviča un Sapegas tuvinieki komentē situāciju (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Protaseviča māte Natālija un tēvs Dmitrijs Protaseviči.
Protaseviča māte Natālija un tēvs Dmitrijs Protaseviči. Foto: JAAP ARRIENS / AFP

Pēc "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa nosēdināšanas Minskā apcietinātā baltkrievu opozicionāra Romāna Protaseviča un viņa draudzenes Sofijas Sapegas vecāki vērsušies pie starptautiskās sabiedrības, lūdzot glābt abus jauniešus.

"Es lūdzu, es lūdzos, es aicinu visu starptautisko kopienu viņu glābt," ziņu aģentūrai AFP sacīja Protaseviča māte Natālija Protaseviča, kura pēdējos astoņus mēnešus mitinās Polijā. "Viņš ir tikai viens žurnālists, tikai viens bērns, bet lūdzu, lūdzu... Es lūdzos pēc palīdzības. Lūdzu, izglābiet viņu. Viņu tur nogalinās."

"Šodien advokāte mēģināja ar viņu tikties, taču tika atraidīta," atklāj žurnālista tēvs Dmitrijs Protasevičs. "Mēs joprojām nezinām, vai viņš tur vairs atrodas, kāds ir viņa stāvoklis, kā viņš jūtas."

"Viens no veidiem, kā mūsu varasiestādes nodarbojas ar spīdzināšanu, - līdz pēdējam brīdim nesaka ģimenēm, kur atrodas viņu tuvinieki," piebilda tēvs.

Kas notika?

Svētdien aviosabiedrības "Ryanair" pasažieru lidmašīnai, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, Baltkrievijas gaisa telpā, netālu no Lietuvas robežas, nācās mainīt kursu un doties uz Minsku, kur Baltkrievijas kriminālpolicija aizturēja vienu no tās pasažieriem - opozīcijas līderes Tihanovskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un bijušo galveno redaktoru Romānu Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods. Tika aizturēta arī Protaseviča draudzene Sofija Sapega, kas arī bija starp lidmašīnas pasažieriem.

Eiropadome pirmdienas vakarā vienojās par ekonomisku un personālu sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, tostarp aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus ES gaisa telpā un liedzot tām piekļuvi ES lidostām. Eiropadome arī pieprasīja nekavējoties atbrīvot Protaseviču un Sapegu un garantēt viņu pārvietošanās brīvību.

Pirmdienas vakarā tika publiskots video ar Protaseviču no aizturēšanas vietas, bet dienu vēlāk - arī ar Sapegu.

Protasevičs un Sapega abos video lasīja priekšā uzrakstītu tekstu, atzīstoties viņiem uzrādītajās apsūdzībās. Laikraksts "Novaja Gazeta" raksta, ka Krievijas pilsone Sapega apsūdzēta masu nekārtību organizēšanā. Sapega aizturēta uz diviem mēnešiem.

Sapegas māte Anna Dudiča aģentūrai "Reuters" sacīja, ka viņas meita neesot iesaistījusies politikā. "Es droši vien tagad ceru uz brīnumu, taču zinu, ka mana meita pavisam noteikti ne pie kā nav vainīga," teica Dudiča. "Viņa vienkārši neīstajā laikā pagadījās neīstajā vietā."

Mātei nav izdevies sazināties ar meitu pēc viņas aizturēšanas, tāpat arī ģimenes nolīgtajam advokātam. Ģimene nav tikusi informēta par izvirzītajām apsūdzībām.

"Viņa ir morāli ļoti spēcīga meitene. Viņa tiks tam cauri, viņa izturēs, par to es nešaubos," uzsvēra māte.

Protasevičs piedzima gadu pēc tam, kad Aleksandrs Lukašenko 1994.gadā nāca pie varas Baltkrievijā. Nodarboties ar žurnālistiku un politisko aktīvismu viņš sāka pusaudža gados. Viņš vairākkārt ticis aizturēts un iepriekš vairākas nedēļas pavadījis cietumā. "Viņš cīnās par taisnību," norāda viņa māte.

Natālija Protaseviča pauda, ka nespējot noticēt, ka Baltkrievijas varasiestādes izmantoja iznīcinātāju, lai nosēdinātu pasažieru lidmašīnu, kurā atradās viņas dēls. "Viņi nosūtīja iznīcinātāju, lai notvertu šo jauno vīrieti. Tas ir terorisms. Nedomāju, ka to var nosaukt jebkādā citā vārdā. Viņš paņemts par ķīlnieku. Tā ir tīra atriebība," viņa sacīja. "Mans dēls, šis jaunais vīrietis, tikai gribēja pavēstīt patiesību par situāciju. Viņš neko neizdarīja nepareizi."

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu