Ekonomikas ministrija: Baltkrievija ir nozīmīgs ekonomiskās sadarbības partneris (21)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Baltkrievija kā Latvijas kaimiņvalsts ir nozīmīgs ekonomiskās un tirdzniecības sadarbības partneris, un pēdējo gadu tirdzniecības apgrozījums vienlaikus atspoguļo gan abu valstu uzņēmēju abpusējo interesi, kā arī sakārtotas un stabilas uzņēmējdarbības un politiskās vides nozīmi ekonomisko aktivitāšu turpināšanā, aģentūrai LETA pauda Ekonomikas ministrijā (EM).

Tajā norādīja, ka par Baltkrievijas nozīmīgumu liecina arī dati par Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījumu ar kaimiņvalsti. Proti, 2020.gadā abu valstu preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums bija 567 miljoni eiro. Ministrijā uzsvēra - lai arī tas ir par 9% mazāk nekā 2019.gadā, attiecīgais rādītājs veido 1,61% no kopējā ārējās tirdzniecības apgrozījuma, ierindojot Baltkrieviju ceturtajā vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū ārpus Eiropas Savienības (ES) pēc Krievijas, Ķīnas un ASV.

Kopumā Baltkrievija pērn ierindojās 15. vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā.

Latvijas galvenie ekonomiskās sadarbības virzieni ar Baltkrieviju nozaru griezumā ir transports un loģistika, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, kokrūpniecība un tūrisms, tai skaitā medicīnas tūrisms. Savukārt Baltkrievijas galvenā prioritāte produktu un pakalpojumu eksportā uz Latviju ir - kokrūpniecība, pārtikas rūpniecība, farmācijas nozare, būvmateriālu ražošanas nozare, mašīnbūve, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, tūrisms.

Kopējais preču un pakalpojumu eksports uz Baltkrieviju 2020.gadā bija 225,8 miljoni eiro, kas veido 1,3% no Latvijas kopējā eksporta, savukārt preču un pakalpojumu imports - 341,6 miljoni eiro, kas veido 1,9% no Latvijas importa. Salīdzinājumā ar 2019.gadu eksports ir samazinājies par 4%, bet imports krities par 12%. 2020.gadā Baltkrievija bija Latvijas 17.nozīmīgākais eksporta un 13.nozīmīgākais importa partneris.

2020.gadā Latvijas pakalpojumu eksports uz Baltkrieviju bija 44 miljoni eiro, kas pieauga par 2%, salīdzinot ar 2019.gadu, bet pakalpojumu imports - 43 miljoni eiro, samazinoties par 39% salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

Pērn 20% jeb 35,646 miljonus eiro no kopējā Latvijas preču eksporta uz Baltkrieviju veidoja mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, 16% jeb 29,528 miljonus eiro - pārtikas rūpniecības produkti, savukārt 15% jeb 28,271 miljonu eiro - ķīmiskās rūpniecības produkcija.

Savukārt lielāko īpatsvaru preču importā no Baltkrievijas pērn ar 171,478 miljoniem eiro jeb 57% no kopējā preču importa no kaimiņvalsts veidoja koksne un tās izstrādājumi. Minerālie produkti veidoja 9% jeb 25,659 miljonus eiro no kopējā apjoma, bet plastmasas un gumijas izstrādājumi - 8% jeb 24,883 miljonus eiro.

Pēc EM paustā, par Baltkrievijas nozīmīgumu Latvijas ekonomikā liecina arī ienākošo tiešo investīciju no Baltkrievijas pieaugums par 2,6% pagājušā gada beigās, salīdzinot ar 2019.gada beigām, un Latvijas izejošo tiešo investīciju Baltkrievijā pieaugums par 5% pagājušā gada beigās, salīdzinot ar 2019.gada beigām.

2020.gada beigās Baltkrievijas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā bija 79 miljoni eiro, savukārt Latvijas uzkrātās tiešās investīcijas Baltkrievijā bija 84 miljoni eiro. Pagājušā gada beigās pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Baltkrievijas ierindojās 32. vietā ar kopējo investīciju apjomu 10,5 miljoni eiro un 842 uzņēmumiem.

EM arī atzīmēja, ka, pēc ES ierobežojumu pieņemšanas 2012.gadā tirdzniecības apgrozījums pakāpeniski samazinājās un 2016.gadā sasniedza zemāko punktu pēdējo gadu laikā - 363 miljoni eiro, samazinoties par 49%, salīdzinot ar 2012.gadu. Savukārt 2016.gadā, ES valstu ārlietu ministriem nolemjot atcelt lielāko daļu sankciju pret Baltkrieviju, tirdzniecības apgrozījums pieauga un 2019.gadā sasniedza 625 miljonus eiro, pieaugot par 72%, salīdzinot ar 2016.gadu.

"Turpmākā sadarbība lielā mērā būs atkarīga no politisko procesu attīstības Baltkrievijā un to ietekmes uz Latvijas un Baltkrievijas, kā arī ES un Baltkrievijas attiecībām," atzina ministrijā.

Jau vēstīts, ka Eiropadome šīs nedēļas sākumā vienojās par ekonomisku un personālu sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, tostarp aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus ES gaisa telpā un liedzot tām piekļuvi ES lidostām. Eiropadome šādi atbildēja uz pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, kas tika veikta ar mērķi aizturēt Baltkrievijas opozīcijas žurnālistu.

Reaģējot uz minēto notikumu, pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu.

Saistībā ar to Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis 24.maijā izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem atstāt valsti. Savukārt reaģējot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas Ārlietu ministrija informēja Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi par identisku rīcību un baltkrievu diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu