Konkurences padome atbalsta tirdzniecības centru atvēršanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tirdzniecības centrs "Origo''. Ilustratīvs foto
Tirdzniecības centrs "Origo''. Ilustratīvs foto Foto: Paula Čurkste/LETA

Konkurences padome (KP), atbildot uz Nekustamo īpašumu attīstītāju allianses (NĪAA) iesniegumu, norādījusi uz nevienlīdzību tirdzniecības nozarē un paudusi atbalstu tirdzniecības centru atvēršanu, pavēstīja KP pārstāvji.

KP pārstāvji norādīja, ka KP jau iepriekš ir paudusi viedokli saistībā ar tirdzniecības ierobežojumiem, paužot bažas par nevienlīdzīgu konkurences situāciju starp komersantiem.

KP pārstāvji atbildē uz NĪAA vēstuli norāda, ka Ministru kabineta 18.maija sēdē tika izskatīts un atbalstīts Ekonomikas ministrijas iesniegtais noteikumu projekts "Grozījums Ministru kabineta 2020.gada 9.jūnija noteikumos Nr.360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai"", ar kuru noteikumi Nr.360 papildināti ar apakšpunktu, kas paredz tirdzniecības ierobežojumu izņēmumu arī attiecībā uz veikaliem, kuros apmeklētājiem ir nodrošināta atsevišķa ārējā ieeja tirdzniecības vietai.

KP vērtējumā, līdz ar noteikumu Nr.360 papildināšanu ir novērsta NĪAA iesniegumā minētā problēma attiecībā uz daļu no tirdzniecības nozarē strādājošiem komersantiem, tomēr nevienlīdzīgā konkurences situācijā joprojām atrodas citi tirdzniecības nozarē strādājošie tirgus dalībnieki, kuru veikali atrodas lielajos tirdzniecības centros, bet iekļūšana šajos veikalos ir iespējama vienīgi caur tirdzniecības centra koplietošanas telpām.

Vienlaikus KP vērš NĪAA uzmanību uz to, ka Ministru kabineta 8.aprīļa sēdē tika apstiprināta jauna atbalsta programma Covid-19 krīzes skartajiem komersantiem, lai kompensētu to īpašumā esošā tirdzniecības centra nomas ieņēmumu kritumu Covid-19 krīzes ietekmē, ja tirdzniecības centrā tiek ievērotas epidemioloģiskās prasības. Tādējādi daļai no tirdzniecības telpu iznomātājiem, tas ir, lielajiem tirdzniecības centriem daļēji tiks kompensēts nomas apgrozījuma kritums.

Attiecībā uz konkurenci telpu jeb tirdzniecības platību nomas tirgū KP norāda, ka šobrīd spēkā esošie ierobežojumi vienlaikus veido nevienlīdzīgus konkurences apstākļus arī šajā tirgū starp dažāda veida telpu iznomātājiem, piemēram, lielajiem tirdzniecības centriem, tirdzniecības centriem ar platību zem 7000 kvadrātmetru un komersantiem, kas iznomā tirdzniecības veikšanai atsevišķas telpas ārpus tirdzniecības centriem, ņemot vērā ilgstoši noteiktos tirdzniecības ierobežojumus dažāda veida veikaliem jeb telpu nomniekiem.

KP atbildē vērš NĪAA uzmanību, ka Ekonomikas ministrija ir iesniegusi Ministru kabinetā noteikumu Nr.360 grozījumu projektu, kas paredz visu tirdzniecības centru atvēršanu, ievērojot drošas tirdzniecības protokolu. KP atbalsta šādu grozījumu pieņemšanas nepieciešamību, kas KP vērtējumā atrisinās minētās nevienlīdzīgas konkurences problēmas tirdzniecības nozarē.

Jau vēstīts, ka NĪAA Latvijas tirdzniecības centru vārdā vērsās pie KP ar iesniegumu, kurā aicināja izvērtēt Ministru kabineta noteikumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai. NĪAA norādīja, ka spēkā esošās normas, kas ir nesamērīgas un epidemioloģiski nepamatotas, tieši ietekmē un ierobežo konkurenci, ļaujot brīvi darboties tirgotājiem ārpus tirdzniecības centriem, bet izslēdzot no tirgus gan mazumtirgotājus, gan telpu iznomātājus tirdzniecības centros.

"Tirdzniecības centri ir epidemioloģiski droša iepirkšanās vieta un būtiska Latvijas ekonomikas sastāvdaļa. Aizliegums darboties daudziem tirgotājiem lielajos tirdzniecības centros nav objektīvs un saprātīgs - esam apliecinājuši telpu gaisa augsto kvalitāti, uzrādījuši lēmumpieņēmējiem datus par zaudējumiem, kas pieaug ik dienu, un tagad esam sasnieguši arī tādu saslimstības līmeni valstī, pie kura jau bija paredzēts atcelt tirdzniecības ierobežojumus. Ceram, ka valdība sadzirdēs gan mūsu, gan KP pausto viedokli un lems par ierobežojumu atcelšanu, lai beidzot spertu soli tuvāk izejai no tirdzniecības nozarē valdošās krīzes," uzsvēra NĪAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

NĪAA apvieno nozīmīgākos nozares dalībniekus, lai panāktu ilgtspējīgu nekustamo īpašumu nozares izaugsmi, vienoti to pārstāvētu valsts un pašvaldību līmenī, kā arī aktualizētu nekustamo īpašumu attīstītāju un investoru lomu Latvijas ekonomikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu