Pētījums: Deviņi no desmit strādājošajiem vēlas darba elastību

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pexels.com

Pārliecinošs darbinieku vairākums vēlas darba elastību – gan darba laika noteikšanā (kad strādāt?), ko vēlas 88% respondentu, gan darba vietas izvēlē (kur strādāt?), ko vēlas 87% pētījuma dalībnieku, liecina jaunākā EY (agrāk "Ernst & Young") pētījuma par darbinieku attieksmi pret darba vidi "Work Reimagined 2021" rezultāti. 

“Mūsu jaunākais pētījums parāda, ka pandēmijas laika pārmaiņas ir atsegušas cilvēku vēlmi pašiem noteikt savu darba ritmu. Jādomā, ka pandēmijas darba vides pārmaiņas būs nostiprinājušās “uz palikšanu” arī pēc ierobežojumu atcelšanas, jo krīze ir parādījusi, ka elastīgs un jaukts darba modelis ir ne tikai iespējams, bet arī nāk par labu organizācijām.

Elastība kļūs par darba tirgus konkurētspējas faktoru, un šobrīd uzņēmējiem un institūciju vadītājiem ir jādefinē, vai un kā paredzēt elastības iespējas savā darba vidē,” 

norāda EY partneris Baltijas valstīs Nauris Kļava. 

Citi būtiskākie EY darba vides pētījuma secinājumi:

Darba laika elastība ir svarīgāka par darba vietu. Pētījums atklāj: ja cilvēkiem būtu jāizvēlas starp elastību darba laikā (tas ir, pašiem izvēlēties, kad strādāt, bet darba vieta būtu noteikta) un elastību darba vidē (tas ir, brīvi pašiem izvēlēties vai strādāt birojā vai mājās, bet darba laiks būtu noteikts), vairākums, jeb 54% izvēlētos darba laika elastību, bet 40% dotu priekšroku darba vides elastībai.

Produktivitāti var mērīt arī attālinātā darbā. Divas trešdaļas (66%) pētījuma respondentu uzskata, ka viņu darba produktivitāti var efektīvi mērīt arī attālinātā darba apstākļos. Tam nepiekrīt vien 12% darbinieku, kamēr 21% nav izteikta viedokļa par šo jautājumu.

Pusei darbinieku uzņēmuma kultūra ir uzlabojusies. 48% darbinieku norāda, ka kopš pandēmijas sākuma darba kultūra viņu uzņēmumā ir mainījusies un uzlabojusies, kamēr katrs piektais (21%) pārmaiņas nav novērojis. Tomēr 31% darbinieku norāda, ka darba kultūra ir mainījusies un kļuvusi sliktāka.

Elastība ir svarīgāka par ērtībām. Pētījums atklāj: ja cilvēkiem būtu jāizvēlas labākās ērtības darba vidē (ieskaitot ēdināšanu, sporta zāles utml.) vai darba vietas un laika elastība, 67% respondentu izvēlētos elastību, bet tikai 26% dotu priekšroku ērtākajai darba videi. 7% būtu vienaldzīgi.

Vairākums atbalsta vakcinācijas prasību. Aptauja parāda, ka vairāk nekā puse darbinieku pasaulē piekrīt, ka uzņēmumiem būtu jāpieprasa, lai visi darbinieki vakcinētos, tādējādi nodrošinot drošu atgriešanos darbā. Ziemeļamerikā šim piekrīt 63% respondentu, bet Eiropas un Tuvējo Austrumu reģionā mazāk – 52%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu