Nils Ušakovs varētu būt saistīts ar Baltkrievijas tabakas oligarhu (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Baltkrievijas opozīcijas medijs “Nexta” publicējis jaunu pētījumu, kurā stāstīts par korupciju Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīmā. Pētījumā arī norādīts uz iespējamu bijušā Rīgas mēra un pašreizējā Eiropas Parlamenta deputāta Nila Ušakova saistību ar Lukašenko pietuvinātu baltkrievu uzņēmēju Alekseju Oleksinu.

“Nexta” pētījumā stāstīts par vairākiem “izredzētajiem” uzņēmējiem, kuriem Lukašenko ir atļāvis kļūt bagātiem uz baltkrievu rēķina.

Viens no šiem uzņēmējiem ir Oleksins, kurš nereti tiek dēvēts par Baltkrievijas tabakas karali.

Pirms dažiem gadiem Lukašenko ar īpašu rīkojumu Oleksina kompānijai piešķīra ekskluzīvas tiesības importēt Baltkrievijā tabaku. Tāpat Oleksins saņēma atļauju jaunas cigarešu rūpnīcas celtniecībai un tabakas izstrādājumu tirdzniecības tīkla attīstīšanai.

Viņa vārds arī pieminēts vairākos baltkrievu žurnālistu pētījumos par cigarešu kontrabandu.

Šoziem izskanēja informācija, ka Eiropas Savienība apsvērusi iespēju noteikt Oleksinam sankcijas. Kā februārī vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto", Oleksins no sākotnējā sankciju saraksta esot izņemts pēc Latvijas lūguma.

“Nexta” pētījumā apgalvots, ka Oleksins izņemšanu no sankciju saraksta Briselē ļoti aktīvi esot lobējis bijušais Rīgas mērs Ušakovs.

Uzmanību uz to vērsis baltkrievu aktīvists un domnīcas “Creative Politics Hub” vadītājs Nikolajs Halezins. Viņš norādīja, ka Ušakova vārds Latvijā jau iepriekš vairākkārt piesaukts korupcijas kontekstā.

Halezins pieļauj, ka Ušakovs varētu būt bijis saistīts ar Oleksina īstenoto tabakas izstrādājumu kontrabandu no Baltkrievijas uz Latviju.

Oleksina ģimenei Latvijā pieder uzņēmums “Latgales alus” un kompānija “Mamas D”, kas tirgo iesalu un ražo elektrību un siltumu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu