Baltkrievijas cietumos politieslodzītajiem jāvalkā dzeltenas uzšuves (24)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
"Tut.by" žurnāliste Katarina Bariseviča
"Tut.by" žurnāliste Katarina Bariseviča Foto: AP Photo

Apmeklējot dēlu Baltkrievijas cietumā, Nataļja Makavecka uz viņa roku locītavām pamanīja dziļas brūces, ko bija atstājuši rokudzelži. Viņa drēbēm bija piešūta spilgti dzeltena uzšuve - tādas valkā ieslodzītie, kuri cietumā nonākuši saistībā ar protestiem pret diktatoru Aleksandru Lukašenko, viņa stāsta aģentūrai AP.

Ieslodzītie ar šo atšķirības zīmi tiekot pakļauti "īpaši skarbiem apstākļiem cietumā", norāda Makavecka.

"Viņi izdomājuši, ka manam dēlam ir ekstrēmistiskas noslieces un tā arī pret viņu izturas," viņa uzsver. Vēl trīs citas sievietes aģentūras AP žurnālistiem apstiprinājušas, ka vizīšu laikā aprīlī un maijā saviem dēliem redzējušas dzeltenās uzšuves.

28 gadus vecais kokgriezējs Vladislavs Makaveckis decembrī Vitebskā, kur notika sadursmes starp policiju un protestētājiem, tika aizturēts par draudēšanu policistam ar steku. Viņam tika piespriests divu gadu cietumsods. Makaveckis apsūdzības noliedz, norādot, ka esot mēģinājis aizsargāt gados vecu vīrieti, kuru sita policija. Šo mēģinājumu laikā viņš aizsviedis prom policista nomestu steku.

22. kolonijā, kas atrodas netālu no Brestas, Makaveckim ieslodzīto skaitīšanas laikā jāstāv atstatus no pārējiem un jāsaka: "Man ir nosliece uz ekstrēmismu." Ieslodzītie ar dzeltenajām birkām biežāk tiek pārmeklēti.

Makaveckis ir viens no vairāk nekā 35 000 cilvēkiem, kuri tikuši aizturēti saistībā ar protestiem pret 2020.gada 9.augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām. Ir daudz liecību par brutālu policijas vardarbību pret protestētājiem.

Dzeltenā uzšuve bija jāvalkā arī neatkarīgā medija "Tut.by" žurnālistei Katarinai Barisevičai, kura pagājušomēnes tika atbrīvota pēc sešiem ieslodzījumā aizvadītiem mēnešiem. Viņa tika apsūdzēta personas datu atklāšanā rakstā par protestētāja nāvi.

"Neteikšu, ka esmu salauzta," iznākot no ieslodzījuma vietas, sacīja Bariseviča. "Esmu iemācījusies mierīgi skatīties uz vājprātīgām lietām."

23.maijā pasauli šokēja Lukašenko režīma rīcība, piespiežot "Ryanair" pasažieru lidmašīnu, kas lidoja no Atēnām uz Viļņu, nolaisties Minskā, kur tika aizturēts opozīcijas kanāla "Nexta" izveidotājs Romāns Protasevičs un viņa draudzene, Krievijas pilsone Sofija Sapega. Eiropas Savienība (ES) uzlika režīmam jaunas sankcijas.

Baltkrievu cilvēktiesību aktīvisti norāda, ka pēdējo mēnešu laikā ieslodzītajiem protestētājiem apstākļi cietumos kļuvuši skarbāki. Daudziem jāvalkā dzeltenās birkas - cilvēktiesību aktīvisti šādu marķēšanu nosoda.

"Birku dzeltenā krāsa raisa tiešas asociācijas ar dzeltenajām Dāvida zvaigznēm, ko nacistiskajā Vācijā bija jānēsā ebrejiem. Grūti saprast, kāpēc Baltkrievijas varasiestādes tā rīkojušās," norāda cilvēktiesību centra "Vjasna" pārstāvis Valiancins Stefanovičs. "Jebkurā gadījumā šie bīstamie eksperimenti noved pie politieslodzīto stigmatizācijas no cietuma vadības un citu ieslodzīto puses."

Saskaņā ar "Vjasna" rīcībā esošo informāciju, Baltkrievijas ieslodzījuma vietās atrodas vismaz 460 politieslodzītie. Par viņiem izvirzītajām apsūdzībām draud cietumsods no sešiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem.

Baltkrievijas varasiestādes ignorējušas kritiku par skarbajiem apstākļiem, kas cietumos sagaida ieslodzītos protestētājus.

21.maijā Šklovas cietumā nomira politieslodzītais Vitolds Ašuroks. Viņš izcieta piecu gadu cietumsodu par dalību protestos. Baltkrievijas amatpersonas apgalvo, ka Ašuroks nomira no sirdslēkmes, taču miršanas apliecībā nāves cēlonis nav norādīts. Tuvinieki viņa līķi saņēma ar apsaitētu galvu un zilumiem uz ķermeņa.

Šonedēļ politieslodzītais Stepans Latipovs tiesas sēdes laikā sadūra sevi kaklā ar pildspalvu, protestējot pret politiskajām represijām un varasiestāžu draudiem viņa radiniekiem.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu