Peldēšanas federācija neapmierināta, ka treniņu izmēģinājumus veiks tikai ledus hallēs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: bogdanhoda/Shutterstock

Latvijas Peldēšanas federācija (LPF) pauž neizpratni par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lēmumu epidemioloģiski drošu treniņu un nodarbību modeli testēt tikai ledus hallēs.

Federācija aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) iespējami drīz atļaut arī peldētapmācības nodarbības telpās.

Federācijai neesot izprotama IZM argumentācija, ka slidotavu telpas ir prioritāras, jo tur apgūstamajiem sporta veidiem ir specifiska infrastruktūra. Peldēšanas federācija uzsver, ka arī peldbaseinos īstenotajiem sporta veidiem - peldēšanai, sinhronajai peldēšanai, ūdenspolo un daiļlēkšanai - "ir nepieciešama ļoti specifiska sporta infrastruktūra un to pamatus - peldētprasmi - nav iespējams apgūt ārtelpās".

"LPF pauž nožēlu, ka šādi lēmumi tiek pieņemti ignorējot visu sporta veidu specifiku un plašāku kontekstu, kā arī katras fiziskās aktivitātes nozīmi un lomu sabiedriski būtisku prasmju un iemaņu apguvē,"

federācijas paziņojumā citēts tās prezidenta Aivara Platonova paustais.

Peldēšanas federācija atsaucas uz valsts plānošanas dokumentiem, kur bērnu un jauniešu peldētprasme esot minēta kā viens no mērķiem un uzdevumiem, kas cita starpā vairotu drošību uz ūdens un samazinātu traģisko negadījumu uz ūdens skaitu.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) statistika rāda, ka 2020.gadā dzīvību noslīkstot zaudējuši 128 cilvēki, tostarp desmit bērni vecumā līdz 14 gadiem. Noslīkušo skaits Latvijā pērn ir bijis piecas reizes lielāks nekā vidēji citās Eiropas valstīs. Visvairāk - 60% - noslīkst upēs, ezeros un dīķos.

Tāpat LPF uzsvērusi, ka kopš 20.decembra ir notikuši treniņi Latvijas izlasē iekļautajiem sportistiem, kā arī trīs starptautiskas sporta sacensības, kurās nav reģistrēti Covid-19 uzliesmojumi, kas federācijas vērtējumā apliecina peldbaseinu gatavību un spējas nodrošināt epidemioloģiski drošu treniņu un nodarbību procesu.

Jau vēstīts, ka no 2.jūnija līdz 11.jūlijam notiek epidemioloģiski drošu slidošanas sporta treniņu izmēģinājumi, lai pārbaudītu, kā turpmāk varētu norisināties sacensības un iekštelpu treniņi epidemioloģiski drošā veidā. Tas noteikts Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", kas izsludināti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un stājās spēkā 2.jūnijā.

Pilotprojektu organizēšana ir saskaņota ar IZM, Veselības ministriju un attiecīgā sporta veida federāciju. To norises epidemioloģiskās drošības prasības saskaņojis SPKC.

Kā pirmo paredzēts īstenot pilotprojektu sporta treniņu norisei hokejā, daiļslidošanā un šorttrekā ledus hallēs jeb iekštelpu slidotavās. Pamatojums minētā pilotprojekta izvēlei ir šo sporta veidu un to treniņprocesam nepieciešamās sporta infrastruktūras specifika, kā arī fakts, ka minētajos sporta veidos ārā nav iespējas attīstīt slidošanas prasmes.

Pilotprojekta īstenošanas vietas ir Latvijā esošās ledus halles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu