Eksperts: Protaseviča "atzīšanās" atgādina islāma teroristu organizētus videomateriālus (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Andis Kudors
Andis Kudors Foto: LETA

Baltkrievijas valsts televīzijas pārraidītā intervija ar aizturētā žurnālista Romāna Protaseviča "atzīšanos" atgādina radikālā islāma teroristu organizētus videomateriālus ar viņiem izdevīgiem vēstījumiem, aģentūrai LETA atzina politologs Andris Kudors.

Kudors norādīja, ka šāds pasākums atgādina radikālā islāma teroristu organizētus videomateriālus, kur sagūstīti cilvēki, uzrunājot pasauli, paziņo par savas reliģiskās pārliecības maiņu un sniedz tamlīdzīgus vēstījumus.

Ar šādu interviju Aleksandrs Lukašenko īsteno iebiedēšanu, jo bailes vienmēr ir bijušas liels stimulators. "Vērtējot Baltkrievijas puses darbības, vienmēr visu laiku jāuzliek rezervācija un nav jātic propagandai. Ja, simboliski runājot, pistole ir pielikta pie galvas, tad cilvēks, glābjot savu un tuvinieku dzīvību un veselību, ir gatavs sarunāt jebko," norādīja Kudors.

Eksperts norādīja, ka reputācijas ziņā Lukašenko rietumos vairs nav, ko zaudēt, un

galvenā auditorija šādai Protaseviča intervijai ir baltkrievi, kuri vēlas demokrātiskas pārmaiņas valstī.

"Gan lidmašīnas nolaupīšana, gan citu sekojušo notikumu vēstījums ir adresēts vispirms tai Baltkrievijas tautas daļai, kas vēlas Lukašenko aiziešanu no amata. Tāpat Lukašenko darbojas ar propagandu arī pret tiem, kas viņu jau atbalsta. Baltkrievijā un Krievijā drošības spēku īpatsvars ir pietiekams, lai varētu individuālās represijas īstenot diezgan plašā mērogā," norādīja eksperts.

Baltkrievija patlaban ir vērtību ziņā sašķelta. Daļa sabiedrības ir apolitiska un vienaldzīga, daļa ir mērenu labumu guvēji no režīma. Pārējā sabiedrība ir tie, kas iestājas pret režīmu. Procentuālo iedalījumu patlaban ir grūti pateikt, taču nav noliedzama Lukašenko un Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu konsolidācija. Tas nozīmē, ka viņi ir izlēmīgi, gatavi izliet asinis, spīdzināt un indēt, skaidroja Kudors.

Vaicāts par Protaseviča nākotni un tā iespējamu nokļūšanu brīvībā apmaiņā pret kādu darījumu, eksperts norādīja, ka šāda "ietirgošana" ir iespējama. Prakse liecina, ka ne visas valdības ir gatavas runāt ar teroristiem, taču teroristi ir gatavi pārrunām un darījumiem.

"Redzams, ka Aukstā kara laikā starp rietumiem un padomju bloku notika personu apmaiņas. Tāpat personu apmaiņas notikušas Ukrainas-Krievijas konfliktā. Šī metode darbojas, bet jautājums paliek par darījuma mērogu. Darījumi ir iespējami, taču to rādīs laiks," piebilda Kudors.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas valsts televīzija ceturtdienas vakarā pārraidīja "interviju" ar aizturēto opozīcijas medija "Nexta" bijušo galveno redaktoru Romānu Protaseviču, kurā viņš paziņoja, ka atzinis savu vainu nesankcionētu akciju organizēšanā.

"Es uzreiz atzinu savu vainu pēc [kriminālkodeksa] 342. panta nesankcionētu masu akciju organizēšanā," sacīja Protasevičs intervijā, kuru demonstrēja telekanāls ONT.

"Intervijā" viņš arī teica, ka agrāk daudz kritizējis Baltkrievijas autoritāro līderi Lukašenko, taču esot sācis saprast, ka Lukašenko rīkojoties pareizi, un viņu cienot.

Intervijas beigās Protasevičs aizklāja seju ar rokām, sāka raudāt un sacīja, ka cerot, ka kādreiz apprecēsies un viņam būs bērni. Uz viņa rokām bija redzamas traumas, kuras varētu būt radījuši rokudzelži.

Romāna Protaseviča tēvs Dmitrijs Protasevičs, kurš dzīvo Varšavā, paziņoja, ka dēls interviju nav sniedzis pēc brīvas gribas.

Baltkrievija izraisījusi globālu sašutumu, 23.maijā piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnai, lai aizturētu opozīcijas žurnālistu Protaseviču.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu