Izsludināts konkurss universālā pasta pakalpojumu nodrošināšanai līdz 2026.gada beigām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Latvijas Pasts" filiāle. Ilustratīvs foto
"Latvijas Pasts" filiāle. Ilustratīvs foto Foto: Zane Bitere/LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izsludinājusi konkursu universālā pasta pakalpojuma nodrošināšanai no 2022.gada 1.janvāra līdz 2026.gada 31.decembrim, liecina regulatora padomes lēmums.

Pakalpojums, kuru līdz šā gada beigām nodrošina VAS "Latvijas pasts", paredz vēstuļu korespondences, pasta paku sūtījumu un citu pamata pakalpojumu sniegšanu.

Pakalpojuma sniedzējam jānodrošina tādu iekšzemes un pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu, tostarp ierakstītu un apdrošinātu vēstuļu savākšana, šķirošana, pārvadāšana un piegāde, kuru svars nepārsniedz divus kilogramus, iekšzemes un pārrobežu pasta paku, tostarp apdrošinātu savākšana, šķirošana, pārvadāšana un piegāde, kuru svars nepārsniedz desmit kilogramus, pārrobežu pasta paku, tostarp apdrošinātu piegāde, kuras saņem no citām Eiropas Savienības (ES) valstīm un kuru svars nepārsniedz 20 kilogramus, kā arī abonēto preses izdevumu savākšana, šķirošana, pārvadāšana un piegāde.

Pakalpojuma sniedzējam noteikta prasība nodrošināt visiem pasta pakalpojumu lietotājiem iespēju izmantot universālā pasta pakalpojuma sarakstā ietilpstošos pasta pakalpojumus par vienotu tarifu visā Latvijas teritorijā, kā arī prasība sniegt pakalpojumu ekonomiski izdevīgākajā veidā.

SPRK padome noteikusi arī vairākas kvalitātes prasības attiecībā uz pasta sūtījumu savākšanu, šķirošanu, pārvadāšanu un piegādi un pasta pakalpojumu sniegšanas vietu un vēstuļu kastīšu izvietojumu un skaitu. Pasta sūtījumu savākšanai jābūt nodrošinātai vismaz vienu reizi dienā un vismaz piecas darba dienas nedēļā, ja tās saskaņā ar normatīviem nav noteiktas par svētku dienām, tikpat bieži jābūt atvērtām pakalpojumu sniegšanas vietām un jāiztukšo vēstuļu kastītes.

Katrā valstspilsētā pakalpojuma sniedzējam paredzēts nodrošināt vismaz vienu pasta pakalpojumu sniegšanas vietu uz katriem 25 000 pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kā arī vismaz vienu vēstuļu kastīti, tostarp pie katras pasta pakalpojuma sniegšanas vietas, uz katriem 6000 pastāvīgo iedzīvotāju.

Katrā novadā pakalpojuma sniedzējam paredzēts nodrošināt vismaz vienu pasta pakalpojumu sniegšanas vietu uz katriem 15 000 pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kā arī vismaz vienu vēstuļu kastīti, tostarp pie katras pasta pakalpojuma sniegšanas vietas, uz katriem 15 000 pastāvīgo iedzīvotāju.

Katrā pagastā pakalpojuma sniedzējam jānodrošina vismaz viena pasta pakalpojumu sniegšanas vieta. Šis nosacījums neattiecas uz pagastiem, kuru administratīvajā teritorijā atrodas novada pilsēta. Katrā pagastā jānodrošina arī vismaz viena vēstuļu kastīte uz katriem 4000 pastāvīgajiem iedzīvotājiem.

SPRK padome noteikusi, ja pasta pakalpojumu sniedzējs pagastā vēstuļu korespondences sūtījumu savākšanu nodrošina pēc izsaukuma lietotāja norādītajā adresē, vēstuļu kastītes var neuzstādīt.

Universālā pasta pakalpojuma sniedzējam adresātiem jāpiegādā vismaz 90% no visiem vienkāršas vēstuļu korespondences sūtījumiem nākamajā darba dienā pēc to korespondences sūtījuma nodošanas pasta pakalpojumu sniegšanas vietā līdz pakalpojuma sniedzēja norādītajam laikam vai ievietošanas vēstuļu kastītē līdz vēstuļu kastītes pēdējās tukšošanas reizes laikam.

Tāpat pakalpojuma sniedzējam adresātiem izsniegšanai jānodrošina vismaz 98% no visiem pasta paku sūtījumiem ceturtajā darba dienā pēc pasta pakas sūtījuma nodošanas pasta pakalpojumu sniegšanas vietā, bet ierakstītu vai apdrošinātu vēstuļu korespondences sūtījumu no nosūtīšanas pasta pakalpojumu sniegšanas vietas līdz izsniegšanas pasta pakalpojumu sniegšanas vietai - divu darba dienu laikā.

SPRK noteikusi, ka pakalpojuma sniedzējs abonētos preses izdevumus adresātam piegādā preses izdevumu iznākšanas dienā, ja tie ir nodoti savākšanai pakalpojuma sniedzējam ne vēlāk kā iepriekšējā darba dienā, ievērojot noteiktus abonēto preses izdevumu piegādes laikus dažādās Latvijas vietās.

Preses izdevumi līdz plkst.8 jāpiegādā Rīgā, Jelgavā un Mārupē, līdz plkst.10 - Ķekavā, Garkalnē un Ropažos, līdz plkst.11 - Iecavā, Aucē, Dobelē, Lojā un Inčukalnā, līdz plkst.13 - Liepājā, Aizkrauklē, Balvos, Bauskā, Grobiņā, Limbažos, Olainē, Saldū, Mālpilī, Inciemā un Raganā, savukārt līdz plkst.14 - Daugavpilī, Jēkabpilī, Ogrē, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī, Ādažos, Gulbenē, Krāslavā, Kuldīgā, Līvānos, Ludzā, Skrundā pilsēta, Zilupē, Mārupes pagastā, Madonā, Lielvārdē, Preiļos, Siguldā, Talsos, Kandavā, Tukumā, Valkā, Carnikavā un Ulbrokā.

Līdz plkst.15 preses izdevumi jāpiegādā Jūrmalā, Alūksnē, Cēsīs, Baložos, Ikšķilē, Vangažos, Smiltenē, Ādažos, Carnikavā, Baldonē, Ķekavā, Babītes pagastā, Olaines pagastā, Garkalnes pagastā, Ropažu pagastā, Salas pagastā, Stopiņu pagastā, Salaspils pagastā, Saulkrastu pagastā, Sējas pagastā, Inčukalna pagastā, Mālpils pagastā, Siguldas pagastā, Allažu pagastā, Krimuldas pagastā, Lēdurgas pagastā un Mores pagastā.

Savukārt atlikušajos pagastos preses izdevumus universālā pasta pakalpojuma sniedzējam jānodrošina visas darba dienas laikā.

Potenciālajiem pakalpojuma sniedzējiem piedāvājumus jāiesniedz līdz 12.jūlijam.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu