Valdība ceturtdien plāno pārskatīt ierobežojumus (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Zane Bitere/LETA

 Šodien, 8.jūnijā, notika kārtējā Ministru kabineta sēde, kura aizvadīta daļēji attālināti. Pēc tās sekoja preses konference, kurā Ministru kabineta pārstāvji informēja par tajā nolemto.

Attālinātās preses konferences dalībnieki:

? Ministru prezidents Krišjānis Kariņš;

? Veselības ministrs Daniels Pavļuts;

? Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece;

? Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis;

? SPKC Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Saskaņā ar jau februārī valdībā apstiprināto dokumentu, kas paredz atvieglojumu ieviešanu pēc tā dēvētā "luksofora principa", šobrīd Latvija ir "nokļuvusi" sarkanajā zonā jeb 14 dienu saslimstības kumultaīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem šodien pirmo reizi kopš novembra ir noslīdējis zem 200.

Tādējādi, balstoties uz šo dokumentui, ja kumulatīvais rādītājs ir 100-200 robežās, varētu nedaudz mīkstināt pulcēšanās ierobežojumus, varētu nedaudz atvieglot tirdzniecību, atļaut individuāla sporta nodarbības iekštelpās, pakāpeniski atjaunot klātienes mācības, atļaut apmeklēt sabiedriskās ēdināšanas vietas.

"Luksofora princips" ir Ministru kabinetā apstiprināts, Veselības ministrijas virzīts dokuments, kas regulē valstī ieviesto Covid-19 ierobežojumu pārskatīšanu pēc konkrētiem kritērijiem. Turklāt "luksofora principa" dokumentā ir apspriesti tikai maksimālie risinājumi katrā riska fāzē.

Vadoties pēc "luksofora principa", šobrīd, kad saslimstība ir nokritusies zem 200 gadījumiem, pakalpojumu sniegšanai un tirdzniecībai būtu jānotiek, nodrošinot stingru kontroli un drošības pasākumu ievērošanu, kā arī prioritāri ārtelpās. Tomēr šajā aspektā, tāpat kā citos, jau pirms dokumentā noteiktā rādītāja sasniegšanas tika pieņemti lēmumi ieviest konkrētus atvieglojumus.

Saskaņā ar šo dokumentu, publiskiem un privātiem pasākumiem publiskās vietās aizvien nebūtu jānotiek, tomēr,

saslimstībai nokrītoties līdz 100 gadījumu robežai, "luksofora princips" paredz mazu pasākumu atļaušanu.

Sabiedriskās ēdināšanas jomā pie šāda saslimstības līmeņa tika plānots atļaut šos pakalpojumus, iekštelpās uzliekot divu cilvēku limitu pie viena galdiņa, bet ārtelpās - četru. Tomēr sabiedriskā ēdināšana pēc Saeimas lēmuma tika atļauta jau pirms konkrētā dokumentā norādītā rādītāja sasniegšanas.

Izklaides vietas kā, piemēram, diskotēkas, nakts klubi un kazino arī pie pašreizējā saslimstības līmeņa, saskaņā ar "luksofora principu", nestrādā. Izklaides vietas gan varētu atsākt darbu, saslimstībai nokrītoties uz pusi - līdz 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Vienlaikus arī pie šāda saslimstības līmeņa izklaides vietas darbotos ar ierobežojumiem, piemēram, ar darba laika limitu līdz pusnaktij.

Pie pašreizējā saslimstības līmeņa "luksofora princips" paredz, ka darba vietās aizvien netiek rīkoti darbinieku pasākumi, cilvēki nepulcējas, tiek paplašināts attālinātais darbs un tiek piekopta mutes un deguna aizsegu lietošana, kur nevar ievērot divu metru distanci.

Ilgstošas sociālās aprūpes centros arī pie šāda saslimstības līmeņa ir ierobežotas apmeklētāju vizītes, tomēr aizvien notiek pastiprināta klientu un darbinieku testēšana. Pie šī līmeņa mutes un deguna aizsegu lietošana aizvien ir nepieciešama sabiedriskajā transportā un publiskās vietās un pasākumos.

Jau šobrīd, piemēram, vakcinētām vai pārslimojušām personām ir virkne citu priekšrocību un šiem cilvēkiem ir ļauts neievērot atsevišķus drošības pasākumus, tomēr "luksofora principā" iekļautie ierobežojumi un to mīkstināšanas veidi tika radīti pirms valdībā sāka apspriest konkrētu atvieglojumu piešķiršanu tikai vakcinētajiem vai pārslimojušajiem. Līdz ar to šis dokuments ir attiecināms tikai uz kopējo ierobežojumu mīkstināšanu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu