Nausēda: Lietuvai jānoturas pret "bojevikus saskatījušos diktatoru" spiedienu (27)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Aiz Lietuvas austrumu robežām izveidojusies nestabila telpa, kur darbojas "bojevikus saskatījušies diktatori", un šādos apstākļos valstij ir jānoturas pret viņu spiedienu, jācenšas veicināt stabilitāti reģionā un jāstiprina savs aizsardzības potenciāls, otrdien gadskārtējā ziņojumā Seimam uzsvēris prezidents Gitans Nausēda.

"Aiz Lietuvas robežām ir nestabila telpa, kur tiek mīdītas kājām cilvēka pamattiesības un brīvās pasaules noteikumi, kur diktatori, kas saskatījušies bojevikus, iejūtas teroristu lomā un sagrābj pasažieru lidmašīnas, kur robežu drošība un kodoldrošība pārvēršas šantāžas rīkos," viņš norādījis, pieminot Baltkrievijas varasiestāžu veikto aviokompānijas "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā un opozīcijas žurnālista Romāna Protaseviča un viņa draudzenes Sofijas Sapegas aizturēšanu.

Kopš šā incidenta Lietuvas attiecībās ar Baltkrieviju vēl vairāk saasinājusies spriedze. Pēdējā laikā jūtami pieaudzis nelegālo migrantu pieplūdums pāri Baltkrievijas robežai, un Lietuva pieļauj, ka Baltkrievijas amatpersonas to apzināti veicina - īpaši paturot prātā kaimiņvalsts autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko neseno izteikumu, ka Baltkrievija līdz šim bremzējusi narkotiku un migrantu plūsmu pāri Lietuvas robežai, bet turpmāk lietuviešiem nākšoties "pašiem ķerstīt migrantus".

Kā atzinis Nausēda, pašlaik Lietuvai svarīgākais uzdevums ir kopā ar sabiedrotajiem apturēt Krievijas ekspansiju un nepieļaut vēl lielāku reģiona destabilizāciju.

"Mums jācenšas panākt, lai mūsu kaimiņi iegūtu iespēju brīvi un demokrātiski lemt par savu dzīvi," norādījis Lietuvas prezidents.

"Dot patvērumu Baltkrievijas cilvēkiem, atbalstīt pilsonisko sabiedrību, sadzirdamā balsī atgādināt Eiropai, kas norisinās tās robežu tuvumā, - tas ir mazākais, ko varam darīt un kas mums jādara mūsu kaimiņu labā," viņš piebildis.

Pēc Nausēdas teiktā, Baltijas valstīs jāstiprina NATO pastiprinātās klātbūtnes spēki un gaisa telpas patrulēšanas misija, jāizstrādā konkrēti aizsardzības plāni, un jauno apdraudējumu novēršanai ir svarīgi nodrošināt aktīvu ASV iesaisti reģiona drošībā.

"Jācenšas panākt pastāvīgu ASV rotācijas spēku klātbūtni Lietuvā, kā arī pastāvīgo spēku dislokāciju pēc iespējas tuvāk mūsu robežām," viņš sacījis, solot šos jautājumus izvirzīt nākamnedēļ gaidāmajā NATO samitā Briselē.

Vienlaikus prezidents atzinis, ka Lietuvai pašai konsekventi jāpalielina aizsardzības finansējums, lai 2030.gadā tas sasniegtu 2,5% iekšzemes kopprodukta, jāstiprina savs militārais potenciāls, aktīvi jāpiedalās starptautiskajās misijās un jau no skolas sola jāieaudzina cilvēkos pilsoniskums.

Viņš atgādinājis, ka Lietuvai arī jāpalīdz noturēt Eiropas Savienības uzmanības lokā Austrumu partnerības programma.

"Nedrīkstam pieļaut, ka atsevišķas neveiksmes vai vilšanās aizēno centienus, kas tiek īstenoti Ukrainā, Moldovā un Dienvidkaukāzā. Lietuvai šai ziņā ir īpaša, es teiktu, pat vēsturiska loma," izteicies Nausēda.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu