Par ceļošanas prasībām Covid-19 apstākļos valdība spriedīs nākamnedēļ

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš vada Ministru kabineta pirmo klātienes sēdi kopš Covid-19 pandēmijas sākuma.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš vada Ministru kabineta pirmo klātienes sēdi kopš Covid-19 pandēmijas sākuma. Foto: Zane Bitere/LETA

Par iespējamu obligātās vakcinācijas noteikšanu atsevišķiem pakalpojumu sniedzējiem, kā arī ceļošanas prasībām Covid-19 apstākļos, valdība varētu spriest nākamās nedēļas sēdē. 

Ceturtdien valdības sēdē, lemjot par atsevišķu ierobežojumu mīkstināšanu, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atsaucās labklājības ministra Gata Eglīša (JKP) ierosinājumam nākamajās nedēļās lemt par motivējošiem pasākumiem, lai mudinātu cilvēkus vakcinēties.

Tāpat valdībai vēl būs jālemj par prasībām ceļotājiem pandēmijas apstākļos. Lai arī šo jautājumu bija plānots skatīt šodien, tomēr premjers valdības sēdē norādīja, ka minētais jautājums vēl nav saskaņots.

Kariņš arī pauda, ka būtu jādiskutē par to, vai būtu nosakāmi atsevišķi pakalpojumu sniedzēji, kuri varētu strādāt tikai ar nosacījumu, ja viņi ir vakcinēti pret Covid-19.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) piebilda, ka, atsevišķiem ierobežojumiem turpinoties, būtu jādomā arī par valsts atbalsta programmu turpināšanu pēc 1.jūlija, kas virknei atbalsta programmu ir noteikts kā beigu datums.

Eglītis pievienojās Vitenberga paustajam, norādot, ka arī virknei Labklājības ministrijas atbalsta programmu, piemēram, slimības palīdzības pabalsts, bezdarbnieka palīdzības pabalsts un piemaksas sociālās aprūpes centru darbiniekiem beigsies 1.jūlijā.

Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) norādīja, ka katra nozare, kura vēlas atbalstu, lai nāk uz valdību un stāsta, kāpēc tai atbalsts vēl ir nepieciešams. Ministrs norādīja, ka, piemēram, būtu vērtējama lietderība turpināt bezdarbnieka palīdzības pabalstu, ņemot vērā, ka ekonomika aktivizējas un uzņēmēji ceļ trauksmi par darbaspēka pieejamību.

Savukārt Kariņš rezumēja, ka vēl būs nepieciešams diskutēt par atbalsta programmām. "Ja ir jomas, kas nevar atsākt darbu, tām atbalsts būtu turpināms," piebilda Kariņš.

Šodien arī Ministru kabineta sēdē bija plānots skatīt Satiksmes ministrijas (SM) virzītu priekšlikumu par ceļošanas ierobežojumu atcelšanu pret Covid-19 vakcinētajiem un šo slimību pārslimojušajiem. Tomēr šis jautājums netika skatīts, jo, kā atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), valdībā iesniegtais noteikumu projekts nedaudz atšķīries no tā, kāds tika atbalstīts Operatīvajā vadības grupā. Premjers nevēlējās iekļaut valdības sēdes darba kārtībā neizdiskutētu jautājumu.

Savukārt Operatīvās vadības grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis skaidroja, ka laika trūkuma dēļ netika panākta vienošanās par "covidpass" aizpildīšanas kontroli, veicot starptautiskos pārvadājumus. Viņš solīja, ka risinājums tiks rasts līdz nākamās nedēļas valdības sēdei.

Citskovskis stāstīja, ka vienošanās tika panākta par priekšlikumu, ka pret Covid-19 vakcinētie vai testētie, kā arī šo slimību pārslimojušie varētu ceļot bez ierobežojumiem, proti, šīm personām nebūs nepieciešams lidostā veikt Covid-19 testu, pēc atgriešanās no ārzemēm nebūs jāievēro pašizolācija, izņemot, ja persona atgriezīsies no valsts ar augstu Covid-19 saslimstības rādītāju, piemēram, Indijas.

Valsts kancelejas direktors piebilda, ka ar valdības lēmumu pret Covid-19 vakcinētas un šo slimību pārslimojušas personas varēs ceļot bez šķēršļiem, kā tas bija pirms iestājās Covid-19 pandēmija. Tāpat plānots pārskatīt regulējumu attiecībā uz testēšanu nevakcinētām personām.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) paskaidroja, ka ar visām pusēm saskaņotais SM, Veselības ministrijas un Ārlietu ministrijas priekšlikums būtībā paredz atļaut tā dēvētos nebūtiskos ceļojumus. Pavļuts uzsvēra, ka priekšlikums paredz atjaunot tūrismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu