Sofija Sapega iesniegusi tiesā sūdzību par savu aizturēšanu (14)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Sofija Sapega
Sofija Sapega Foto: - / ONLINER.BY / AFP, - / TELEGRAM CHANNEL NEVOLF / AFP

23.maijā pēc "Ryanair" pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Minskā kopā ar Baltkrievijas opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču arestētā Krievijas pilsone Sofija Sapega iesniegusi tiesā sūdzību par savu aizturēšanu, ziņo raidorganizācija "Deutsche Welle".

"Ceturtdien Sofiju apciemoja advokāts. Viņa jūtas normāli. Iesniedza tiesā sūdzību par savu aizturēšanu. Tā tiks skatīta Partizānu rajona tiesā 2021.gada 14.jūnijā. Tiesas sēde būs slēgta," svētdien paziņoja viņas advokāts Aleksandrs Filanovičs.

Viņš arī atklāja, ka Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja pret Sapegu ierosinājusi vēl vienu lietu. Saskaņā ar cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Vjasna" rīcībā esošo informāciju, jauniete ir aizdomās turamās statusā saistībā ar apsūdzībām "rasu, nacionālā, reliģiskā vai cita sociālā naida kurināšanā", par ko draud brīvības atņemšana līdz 12 gadiem. Savukārt laikraksts "Novaja gazeta", atsaucoties uz anonīmu informācijas avotu, ziņo, ka Sapegu turot aizdomās par tādu masu nekārtību rīkošanu, kas traucē sabiedrisko kārtību. Apsūdzības vēl neesot uzrādītas.

Baltkrievija izraisījusi globālu sašutumu, 23.maijā piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu, lai aizturētu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

Lidmašīnā atradās arī divi Latvijas valstspiederīgie, kuri kopā ar pārējiem pasažieriem pēc vairāku stundu aizkavēšanās turpināja ceļu uz Viļņu.

Protaseviča savulaik vadītais opozīcijas medijs "Nexta" sīki ziņoja par Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko pretinieku masu protestiem, kas sākās pērn augustā. Protasevičs pēdējā laikā vadīja "Telegram" kanālu "Galvas smadzeņu Baltkrievija" un dzīvoja Lietuvā.

Baltkrievijas varas iestādes ir iekļāvušas Protaseviču terorismā apsūdzētu cilvēku sarakstā. Pret viņu ir ierosinātas lietas par masu nekārtību organizēšanu Minskā un sociāla naida kurināšanu pret varas un milicijas pārstāvjiem. Viņš arī tiek turēts aizdomās par valsts noslēpuma izpaušanu un prezidenta apvainošanu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu