"Man bija jāaizstāv maģistra darbs un jādzer šampanietis, bet sanāca citādāk": Sofijas Sapegas vēstules ģimenei (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sofija Sapega
Sofija Sapega Foto: REUTERS/Stringer/File Photo

Pēc lidmašīnas nosēdināšanas Minskā apcietinātās baltkrievu opozicionāra Romāna Protaseviča draudzenes Sofijas Sapegas ģimene saņēmusi pirmās meitas vēstules no izolatora Minskā. Šo vēstuļu fragmentus publiskojusi Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

Krievijas pilsone Sapega tika aizturēta maijā Minskā pēc tam, kad Baltkrievijas varas iestādes nosēdināja Īrijas lidsabiedrības “Ryanair” reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu, lai aizturētu tajā esošo Sapegas draugu – Baltkrievijas opozīcijas aktīvistu un medija “Nexta” līdzdibinātāju Romānu Protaseviču.

Vienu no vēstulēm Sofija uzrakstījusi 3.jūnijā.

Tajā viņa raksta: “šodien ir trešais datums, diena, kad man no rīta bija jāaizstāv maģistra darbs, bet vakarā ar Romu [Romānu Protaseviču] jādodas uz restorānu, jādzer šampanietis, jāēd makaroni, jāsagaida vasara, jāskūpstās un jāmīl. Tomēr viss sanāca nedaudz citādāk.”

Vēstulē Sofija raksta arī par Romāna sapni, pirms viņu izlidošanas no Atēnām.

“Es nekad neesmu ticējusi pravietiskiem sapņiem un tādām lietām. Tomēr naktī pirms izlidošanas no Atēnām, Roma sapņoja, ka mēs nolaižamies Minskā. Viņš arī iepriekš stāstīja, ka viņam esot šādi sapņi. Lūdzu, nevajag vainot Romu tajā, kā viss izvērtās. Viņš par mani rūpējās, kā vien prata. To var saukt par mīlestību. Tālāk viss attīstīsies smagi, bet es ceru, ka viņš šo ceļu noies cieņpilni,” raksta Sofija.

Sapega vēstulē arī norāda, ka Minskas izolatorā viņa daudz lasa, raksta dienasgrāmatu, kā arī vingro.

“Kas attiecas uz mani – es turos. Ļoti daudz lasu, pastāvīgi lasu. No rītiem veicu simts pietupienus un tā tālāk. Rakstu dienasgrāmatu. Tagad man tādām lietām ir laiks. Es tieku galā,” teikts Sofijas vēstulē.

Citā vēstulē, kas rakstīta 1.jūnijā, Sofija norāda, ka, esot izolatorā, viņa pirmo reizi apraudājusies pēc tam, kad saņēmusi pirmās vēstules no ģimenes.

Šajā vēstulē viņa arī raksta, ka viņai kamerā nav pulksteņa, tāpēc viņa ir iemācījusies noteikt laiku pēc aiz loga esošās baznīcas zvaniem.

Sofija Sapega atrodas Baltkrievijas Valsts drošības komitejas izolatorā Minskā. Viņai tiesa noteica arestu uz diviem mēnešiem.

Oficiāli nekādas apsūdzības Sapegai līdz šim nav izvirzītas, bet neoficiāli Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīms viņu apsūdz masu nekārtību organizēšanā, sabiedriskās kārtības traucēšanā un sociālā naida kurināšanā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu