Civiliedzīvotāju spīdzināšanas un slepkavības: Krievijas algotņu zvērības Centrālāfrikā (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ekrānuzņēmums/CNN

Krievijas algotņi, kas piedalās militārās operācijās Centrālāfrikas Republikā, vainojami zvērībās pret civiliedzīvotājiem, secināts ASV raidsabiedrības CNN un neatkarīgās pētījumu organizācijas “The Sentry” veiktajā izmeklēšanā.

CNN un “The Sentry” ir izdevies iegūt pierādījumus par vairākiem incidentiem, kuros Krievijas algotņi Centrālāfrikā bijuši iesaistīti vardarbībā un plašos cilvēktiesību pārkāpumos.

“The Sentry” ir neatkarīga pētniecības organizācija, kas pēta naudas plūsmu saistību ar masveida zvērībām.

Neskatoties uz plaši izplatīto baiļu atmosfēru, desmitiem cilvēku ir piekrituši sniegt informāciju par viņu piedzīvoto un redzēto vardarbību, tostarp slepkavībām, izvarošanām un spīdzināšanām, kā arī uzbrukumiem civiliedzīvotājiem un kara noziegumiem. Šajās zvērībās piedalījušies gan Krievijas algotņi, gan Centrālāfrikas Republikas armija.

Šā gada 15.februārī Centrālāfrikas pilsētā Bambari izcēlās bruņota sadursme. Cerībā paglābties no lodēm vairāki vietējie iedzīvotāji mēģināja paslēpties mošejā.

Krievijas algotņi un Centrālāfrikas armija Bambari veica operāciju pret nemierniekiem. Tomēr šīs operācijas gaitā par mērķiem kļuva arī civiliedzīvotāji, kas bija patvērušies mošejā.

Aculiecinieki norāda, ka uz civiliedzīvotājiem šauts arī no Krievijas armijas helikoptera, kas piedalījās operācijā un sniedza atbalstu algotņiem.

Precīzs februārī Bambari nogalināto civiliedzīvotāju skaits nav zināms, tomēr CNN apkopotā informācija liecina, ka šajā incidentā gājuši bojā 12 līdz 20 cilvēki.

Šis nav vienīgais gadījums, kad Krievijas algotņi tiek apsūdzēti zvērībās pret civiliedzīvotājiem Centrālāfrikā.

Centrālāfrikas Republikā operācijas veic arī algotņi no Sīrijas, kas iepriekš piedalījušies Krievijas privāto militāro kompāniju operācijās Sīrijā un Lībijā.

Krievijas militārie instruktori Centrālāfrikas Republikā darbojas kopš 2017.gada, kad ANO Drošības padome atcēla valstij noteikto ieroču embargo. Liela daļa šo Krievijas instruktoru bija nevis Krievijas armijas, bet gan privāto militāro struktūru pārstāvji. Kopš tā laika Krievija savas aktivitātes šajā Āfrikas valstī pieņēmušās spēkā.

“The Sentry” aplēses liecina, ka Centrālāfrikas Republikā šobrīd ir aptuveni 2300 algotņu no dažādām valstīm.

Cilvēktiesību pārkāpumos tiek apsūdzētas visas Centrālāfrikas militārajā konfliktā iesaistītās puses, tomēr ANO eksperti arvien vairāk pauž bažas tieši par krievu algotņu lomu.

Informācija par konflikta gaitā pastrādātajām zvērībām sāka biežāk izskanēt, sākot ar pagājušā gada beigām, kad Krievijas algotņi pievienojās Centrālāfrikas valdības ofensīvai pret nemierniekiem.

14.martā Krievijas kaujinieku vienība esot nošāvusi kāda ciema vecāko, apsūdzot viņu sadarbībā ar nemierniekiem. Šajā operācijā Krievijas algotņi esot aizdedzinājuši aptuveni 60 mājas, kā arī veikuši laupīšanas. Saskaņā ar aculiecinieku teikto, algotņi arī uzbrukuši vairākām ciemata sievietēm.

Krievu algotņi tiek apsūdzēti arī cilvēku patvaļīgā aizturēšanā un piespiedu pārvietošanā.

Centrālāfrikas Republikā šobrīd uzturas arī aptuveni 15 000 miera uzturētāju no dažādām pasaules valstīm. Arī miera uzturētāji pauduši bažas par Centrālāfrikas bruņoto spēku un viņu partneru problemātisko uzvedību.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu