Ietekmīgais "Putina pavārs" un viņa tumšie darījumi (46)

Foto: Reuters/ScanPix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Krievijas uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins tiek dēvēts arī par Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavāru – šis statuss viņam ļāvis laika gaitā iegūt nopietnu ietekme, kas pavērušas iespējas iesaistīties dažādos visai tumšos darījumos visā pasaulē, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Savu ceļu oligarha statusu Prigožins sāka ēdināšanās biznesā – no turienes arī viņa segvārds. Putinam pietuvināto personu lokā Prigožins nokļuva 2001.gadā, kad Krievijas prezidents sāka apmeklēt viņa restorānu “Jaunā sala”, kas atradās Sanktpēterburgā.

Līdzīgi kā citi Krievijas oligarhi, arī 58 gadus vecais Prigožins šobrīd darbojas dažādās nozarēs, izmanto slepenas ārzonu firmas, kā arī visai atklāti bauda savas bagātības augļus.

Foto: AP/Scanpix

ASV varas iestādes gan cenšas ierobežot Prigožina iespējas nodoties bezrūpīgai bagātnieka dzīvei – viņam un viņa kontrolētajiem uzņēmumiem noteiktas sankcijas saistībā ar apsūdzībām par iejaukšanos ASV vēlēšanās.

Žurnālistu un domnīcu veiktās izmeklēšanas ļāvušas saistīt Prigožina vārdu ar Krievijas privāto militāro kompāniju “Vagner”, kas nodarbojas ar Krievijas valsts plānu īstenošanu un interešu aizsardzību daudzviet, piemēram, Sīrijā un arī virknē Āfrikas valstu.

Prigožins, protams, noliedz visas rietumu viņa virzienā raidītās apsūdzības, tomēr viņa kontrolēto uzņēmumu aktivitātes nenoliedzami ir necauredzamas un noslēpumainas.

Savu karjeru Prigožins sāka Putina dzimtajā pilsētā Sanktpēterburgā, tomēr viņš nebija starp sākotnējiem Putina tuvākajiem sabiedrotajiem. Pirms ēdināšanas biznesa sākšanas Prigožins izcieta deviņu gadu cietumsodu par krāpšanu un laupīšanu.

Foto: AP/Scanpix

Krievijas mežonīgais kapitālisms pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados pavēra plašas iespējas cilvēkiem, kam bija sakari kriminālajās aprindās, jo tas palīdzēja nodrošināt aizsardzību, kā arī plašāku paņēmienu arsenālu cīņā ar konkurentiem.

Prigožins gadiem ilgi vairījies no publiskas dzīves. Vienā no retajām intervijām, ko viņš sniedzis 2011.gadā, Prigožins atklāj, ka reiz viņš arī esot sarakstījis stāstu bērniem par puduriem, kuri aizsargā karali no ienaidniekiem.

ASV politikas ietekmēšana un dizentērija bērnudārzā

ASV Finanšu ministrija šā gada septembrī Prigožinam noteica sankcijas, uzskatot, ka viņš vadījis Krievijas centienus ietekmēt ASV starptermiņa vēlēšanas 2018.gadā.

ASV uzskata, ka Krievija ASV vēlēšanas mēģinājusi ietekmēt, izmantojot Prigožina kontrolēto uzņēmumu “Internet Research Agency” (IRA), kas tiek dēvēts par Sanktpēterburgas “troļļu fermu”. Šī “troļļu ferma” mēģināja ietekmēt ASV vēlētājus arī 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanu laikā.

Tiek uzskatīts, ka vēlēšanu ietekmēšanā bijis iesaistīts arī Prigožina kontrolētais ēdināšanas uzņēmums "Concord Catering", caur kuru “troļļu fermā” iepludināta nauda.

Ar Prigožinu saistīti ēdināšanas uzņēmumi šobrīd Krievijā ir ierauts skandālā par dizentērijas uzliesmojumu vairākos Maskavas bērnudārzos, kuros uzņēmums ēdina bērnus.

Pats Prigožins, protams, noliedz visas viņam adresētās apsūdzības.

Oligarha Āfrikas manevri 

Sociālā tīkla “Facebook” un Stenforda universitātes interneta speciālisti atklājuši ar Prigožina saistītas viedokļa veidošanas aktivitātes sociālajos tīklos Āfrikā. 

30.oktobrī “Facebook” slēdza trīs ar Krieviju saistītus sociālo mediju kontu tīklus, kuri nodarbojās sabiedriskās domas ietekmēšanu vairākās Āfrikas valstīs

Pirmais tīkls darbojās Madagaskarā, Centrālāfrikas Republikā, Mozambikā, Kongo Demokrātiskajā Republikā, Kotdivuārā un Kamerūnā. Otrais darbojās Sudānā, bet trešais - Lībijā. 

BBC izmeklēšanā iepriekš noskaidrots, ka Krievija piedāvājusi naudu un palīdzību vismaz sešiem kandidātiem uz Madagaskaras prezidenta amatu 2018.gada vēlēšanās. 

Aktivitātes vairākās Āfrikas valstīs strauji izvērš arī ar Prigožinu saistītā privātā militārā kompānija “Vagner”. 

Oktobrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins Sočos uzņēma 43 Āfrikas valstu līderus, tādējādi mēģinot stiprināt Padomju Savienības ēras saites ar Āfriku, un metot jaunu izaicinājumu Rietumiem. 

Ar ko vēl nodarbojas “Putina pavārs”? 

Prigožins kontrolē plašu dažādu uzņēmumu tīklu, kas regulāri piedalās un uzvar dažādos valsts pasūtījuma konkursos. 

Prigožinam ir plaši darījumi ar Krievijas Aizsardzības ministriju. Piemēram, viņa kontrolēts uzņēmums ir uzvarējis konkursā par Krievijas armijas ēdināšanu. 

Prigožina biznesa impērijas uzņēmumi nodarbojas arī ar celtniecību un kalnrūpniecību. 

Kremlim pietuvinātā uzņēmēja jaunākais biznesa projekts ir prokremlisks mediju uzņēmums “Patriot”, kura mērķis ir atbildēt antikrieviskajiem medijiem, kas nepamanot labās lietas, kas notiekot Krievijā. 

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu