Ministrs apsver iespēju rosināt daļu pensiju 2. līmeņa iemaksu pārdalīt par labu esošajiem pensionāriem (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministrs Gatis Eglītis pirms Ministru kabineta ārkārtas sēdes.
Labklājības ministrs Gatis Eglītis pirms Ministru kabineta ārkārtas sēdes. Foto: Zane Bitere/LETA

Kādu daļu iemaksu pensiju 2. līmenī varētu pārdalīt par labu pašlaik izmaksājamo pensiju fondam jeb pensiju 1. līmenim - šādu ierosinājumu apsvēris jaunais labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Kā vēsta sabiedrisko mediju portāls lsm.lv, Eglītis otrdien Latvijas televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" pastāstījis, ka koalīcijas partneri vēl nav dzirdējuši plašāku izklāstu par šādu variantu, bet būtu gatavi apspriest pensiju 2. līmeņa iemaksu mazināšanu.

Pensiju 1. līmenis nodrošina pensiju un pabalstu izmaksu esošajiem pensionāriem – sociālās apdrošināšanas iemaksas izmanto, lai izmaksātu vecuma pensijas esošajiem pensionāriem. Savukārt

sociālās iemaksas pensiju 2. līmenī obligātas visiem pēc 1971. gada dzimušajiem, veidojot savu pensiju nākotnē.

Kopš 2016. gada obligātā iemaksa šajā fondā ir 6% no bruto algas. Šīs iemaksas ar viņu izvēlētā līdzekļu pārvaldītāja starpniecību iegulda finanšu tirgū un uzkrāj konkrētā cilvēka pensijai.

Eglītis intervijā sabiedriskajam medijam sacīja, ka kā iespējamu variantu varētu piedāvāt samazināt pensiju 2. līmeņa īpatsvaru.

Obligāto 6% iemaksu varētu piedāvāt samazināt un starpību novirzīt pensiju 1. līmenim, proti, šodien izmaksājamām pensijām.

Ministrs piebildis, ka tas varētu būt īstermiņa risinājums, ko varētu piedāvāt jau nākamā gada budžetā, bet ne ilgtermiņa pasākums. 

Labklājības ministrs arī konstatējis, ka procesi starptautiskajās biržās nav veicinājuši pensiju 2. līmenī ieguldīto līdzekļu atdevi. Vienlaikus viņš ar banku sektoru, pensiju fondu pārvaldītājiem vēlas diskutēt par iespējām veicināt pensiju līmeņu līdzekļu plašāku ieguldīšanu vietējā mērogā, Latvijas ekonomikā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība"), kurš pats kādreiz bijis labklājības ministrs, uzskata, ka ir iespējama diskusija par obligātās likmes mazināšanu iemaksām pensiju 2. līmenī, lai mazinātu slogu uzņēmējiem, bet ne pārdali, jo "otrajā pensiju līmenī katrs cents ir ar vārdu, uzvārdu un personas kodu. To nevar tā vienkārši pārlikt." 

Reirs arī norādīja, ka ideju par līdzekļu pārdali par labu tagadnes pensiju saņēmējiem arī būtu grūti administrēt - kam kaut ko atņemt un kam pielikt klāt.

Eglīša minētās idejas apspriešana Saeimas Sociālo un darba lietu komitejā vēl nav notikusi

Eksperti skeptiski

LSM.lv aptaujātie nozares eksperti norāda – 2. pensiju līmenis ir pietiekami nozīmīga daļa no nākotnes pensijas. Samazinot nākotnes uzkrājuma daļu, šodien to pārdalot par labu esošajiem pensionāriem vai samazinot iemaksu apmēru, tas atspēlēsies nākotnes pensionāriem - viņi saņems mazākas pensijas un veidosies vēl lielāka starpība starp pirmspensijas ienākumiem un pensijas apmēru.

Virkne pētījumu jau tagad norāda, ka nākotnes pensionāriem nabadzības risks ir ļoti augsts, un

šāda rīcība kalpotu par signālu strādājošajiem, ka savām vecumdienām jākrāj pašiem, jo uz pensiju paļauties nevarēs.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu