Miris ķirurgs Viktors Kalnbērzs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viktors Kalnbērzs
Viktors Kalnbērzs Foto: LETA

92 gadu vecumā mūžībā devies Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, ķirurgs un politiķis Viktors Kalnbērzs, sestdienas vakarā vēsta LTV „Dienas ziņas”.

Kalnbērzs dzimis 1928. gada 2. jūlijā Maskavā ārsta Konstantīna Kalnbērza ģimenē. Pēc Latvijas okupācijas viņš kopā ar vecākiem ieradās Rīgā, kur viņa tēvs ieņēma Latvijas PSR Veselības tautas komisāra vietnieka amatu.

1951.gadā Kalnbērzs absolvējis Rīgas Medicīnas institūtu, vispārējās ārstniecības specialitātē, 1968.gadā kļūstot par habilitēto medicīnas doktoru.

Vairāk nekā 30 gadus Kalnbērzs bijis pašreiz likvidētās Latvijas Veselības aizsardzības ministrijas galvenais traumatologs - ortopēds. Operējis Anglijā, Zviedrijā, Portugālē, Itālijā, Bulgārijā, Venecuēlā, Vācijā, Čehoslovākijā, Afganistānā. 1987.gadā kļuvis par Ziemeļamerikas Traumu ķirurgu asociācijas goda locekli.

1970.gadā Viktors Kalnbērzs veica tolaik PSRS pirmo dzimuma korekcijas operāciju. PSRS Veselības ministrija nosodīja šo operāciju, aizliedza publikācijas par to un līdzīgas darbības nākotnē. Kalnbērzu atbalstīja tikai Latvijas PSR veselības ministrs Vilhelms Kaneps, kurš iepriekš bija devis mutisku piekrišanu operācijai.

No 1975. līdz 1990. gadam Viktors Kalnbērzs bija Latvijas PSR Augstākās padomes deputāts, kurš vadīja Veselības aizsardzības un sociālās nodrošināšanas pastāvīgo komisiju. 1990.gadā ievēlēts par Augstākās padomes deputātu kā Latvijas Tautas frontes loceklis. Bijis 6.Saeimas deputāts, no 2005. līdz 2009.gadam arī Rīgas domes deputāts. 

CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu