Cilvēka tuvākie senči nav neandertālieši, bet gan “pūķa cilvēki” (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka mūsdienu cilvēku tuvākie senči nav neandertālieši, bet gan Homo longi jeb “pūķa cilvēki”.

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Innovation”, ir balstīts uz 140 tūkstošus gadu sena cilvēka galvaskausa analīzes. Tas tika atrasts 1930. gadā Ķīnā un tagad, iespējams, izmainīs mūsu zināšanas par cilvēka evolūciju.

“Tiek plaši uzskatīts, ka neandertālieši ir sen izmirusi cilvēku suga, kas ir mūsu tuvākie radinieki. Tomēr mūsu atklājums liecina, ka jaunā cilvēku suga Homo longi patiesībā ir Homo sapiens tuva radiniece,” komentēja pētnieki.

Tā sauktais Harbinas galvaskauss ir ievērojami masīvs, un tajā varēja atrasties mūsdienu cilvēka izmēra smadzenes. Tiesa, tam ir lieli, teju kvadrātveida acu dobumi, izvirzīta uzacu daļa, plata mute un milzīgi zobi, rakstīts vietnē "UPI".

Foto: AFP / Scanpix

“Harbinas fosilija ir viena no pilnīgākajām zināmajām cilvēka galvaskausa fosilijām pasaulē. Tā sevī ietver daudzas detaļas, kas ir svarīgas, lai saprastu cilvēka evolūciju un Homo sapiens izcelsmi,” stāstīja pētnieki.

Zinātnieki uzskata, ka galvaskauss ir no aptuveni 50 gadu veca vīrieša, kas dzīvoja mežainā vidē un bija daļa no nelielas komūnas. Līdzīgi kā Homo sapiens, arī Homo longi medīja zīdītājus un putnus, vāca augļus un dārzeņus, kā arī, iespējams, zvejoja zivis.

Ņemot vērā, ka Harbinas indivīds bija ļoti liela auguma, un vietu, kur galvaskauss tika atrasts, Homo longi bija pielāgojies skarbiem dzīves apstākļiem Āzijā.

Pētnieki arī noskaidroja, ka fosilija ir vismaz 146 tūkstošus gadu sena – tātad šis indivīds dzīvojis laikā, kad norisinājās plaša cilvēku sugu migrācija. Tas varētu liecināt, ka Homo longi šīs ēras laikā satikās ar Homo sapiens.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu