Lietuva noraida Lukašenko režīma pieprasījumu izdot Tihanovsku (13)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Lietuva noraidījusi Baltkrievijas lūgumu izdot Viļņā dzīvojošo šīs valsts opozīcijas līderi Svetlanu Tihanovsku, pirmdien paziņoja Lietuvas ģenerālprokuratūra.

Tās preses pārstāve Elēna Martiņoniene ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka atteikums pamatots ar Lietuvas un Baltkrievijas līgumā teikto, taču sīkākus komentārus Martiņoniene nesniedza.

Par to, ka Lietuva atteikusies izdot Tihanovsku, svētdien vietējiem žurnālistiem paziņoja Baltkrievijas ģenerālprokurors Andrejs Šveds. Viņš sacīja, ka Lietuva atteikumam neesot minējusi nekādu tiesisko pamatojumu.

Par to, ka Baltkrievija pieprasījusi Lietuvai izdot Tihanovsku, Baltkrievijas ģenerālprokuratūra paziņoja martā. Tā norādīja, ka Tihanovskai Baltkrievijā jāstājas tiesas priekšā par "noziegumiem pret valdošo kārtību, sabiedrības drošību un valsti".

Baltkrievijas izmeklētāji paziņojuši, ka Tihanovska kopā ar sabiedrotajiem plānojusi izraisīt nekārtības un ieņemt administratīvās ēkas Gomeļā.

Savukārt Tihanovska šīs apsūdzības noraidījusi.

Tihanovska bija spiesta bēgt uz Lietuvu pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, par kuru uzvarētāju tika pasludināts Aleksandrs Lukašenko. Tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa Lukašenko atkāpšanos. Opozīcija par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Tihanovsku.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā sākās protesti pret Lukašenko režīmu, kas vēriena ziņā izvērtās par nepieredzēt plašu masu kustību.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu