Levits pateicas institūta "BIOR" darbiniekiem par līdzdalību pandēmijas apkarošanā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" telpas.
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" telpas. Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts prezidents Egils Levits, pirmdien apmeklējot zinātnisko institūtu "BIOR", izteicis institūta darbiniekiem pateicību par līdzdalību pandēmijas apkarošanā, aģentūrai LETA pauda prezidenta kancelejā.

Levits norādīja, ka saskaršanās ar Covid-19 globālā mērogā ir parādījusi zinātnes nozīmību.

"Neilgā laikā, kopš šis vīruss ir parādījies, jau ir radītas vakcīnas, un darbs pie to attīstīšanas turpinās. Visa pasaule tagad var būt pateicīga tieši zinātnei un tehnoloģijām, un jums kā zinātniekiem, un tādēļ es vēlos pateikties arī jums "BIOR" institūtā par līdzdalību Covid-19 krīzes risināšanā," teica Valsts prezidents.

Viņš atzinīgi novērtēja to, ka sadarbībā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru un Rīgas Tehnisko universitāti ir izstrādāts jauns monitoringa modelis, kas ļauj noteikt Covid-19 koncentrāciju notekūdeņos un prognozēt saslimšanas uzliesmojumu punktus.

"Kamēr citi vēl cīnās ar fragmentētiem notekūdeņu pētniecības darbiem, līdz ar jūsu ieguldījumu mums Latvijā ir jau ieviesta valsts apstiprināta notekūdeņu monitoringa programma. Tas, protams, ļauj arī savlaicīgi sabiedrībai un valstij reaģēt uz iespējamiem uzliesmojumiem," sacīja Levits, kurš vienlaikus izcēla arī "BIOR" ieguldījumu rūpēs par dzīvnieku veselību.

Valsts prezidents izteica gandarījumu par to, ka "BIOR" Latvijas zinātnes ainavā ir veiksmes un izcilības piemērs jau kopš tā darbības sākšanas 2010.gadā,

kad ekonomiskās lejupslīdes laikā valsts pārvaldes iestādes tika reorganizētas, un "BIOR" tika izveidots kā galvenais zinātniskais atbalsts nacionāla un Eiropas Savienības līmeņa lēmumu pieņemšanā pārtikas, lauksaimniecības, zivsaimniecības, veterinārmedicīnas un sabiedrības veselības jomā.

"Es apskatījos, cik jums ir valsts deleģētu uzdevumu dažādās jomās. Gandrīz visos gadījumos jūs esat vienīgais zinātniskais centrs, kas pilda šos valsts deleģētos uzdevumus," atzīmēja prezidents.

Levits skaidroja, ka institūta darbs tiek novērtēts arī pasaulē, un Latvija var lepoties ar institūta atpazīstamību arī starptautiskā mērogā. "BIOR" tiek vērtēts kā stabils līderis tādās nozarēs kā vides ķīmija, veterinārmedicīna, pārtikas zinātne un sabiedrības veselība.

Prezidents arī akcentēja zinātnieku atbildību un lomu kvalitatīvu, sakarīgu valsts lēmumu pieņemšanā, kā tas ir pandēmijas gadījumā, jo politiskā lēmuma pieņēmējs balstās zinātnes atzinumos.

Levits uzsvēra, ka institūta darbs balstās "Vienas veselības" koncepcijā, kas paredz, ka optimālās veselības mērķis tiks sasniegts tikai tad, kad tiks ņemta vērā saistība starp cilvēkiem, dzīvniekiem, augiem, apkārtējo vidi un klimatu. "Tas ir holistisks skatījums uz mūsu zemeslodi un šeit dzīvojošajiem cilvēkiem," teica Valsts prezidents.

Viņš izteica cieņu zinātniekiem un uzsvēra, paužot, ka, ja skatās uz mūsu valsts ilgtspējību, tādā gadījumā zinātne un tehnoloģijas, zinātnes attīstība, ieguldījumi zinātniekos, zinātnē un, protams, studentos ir tas lauks, no kura būs atkarīga mūsu valsts nākotne.

"BIOR" ir starptautiski konkurētspējīgs valsts nozīmes pētniecības centrs, kas izstrādā inovatīvas pētniecības metodes, rada jaunas praktiski pielietojamas zināšanas sabiedrības un vides veselības, pārtikas, zivsaimniecības un veterinārmedicīnas zinātņu jomā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu