Kāpēc flamingi stāv uz vienas kājas? (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Flamings
Flamings Foto: Unsplash

Aizej uz zoodārzu un pavēro krāšņos flamingus. Tie ir rozā, jo flamingu uzturs ir bagāts ar karotinoīdiem, kas ir viens no dabā visplašāk izplatītajiem pigmentiem. Tomēr tā nav vienīgā īpatnējā flamingu raksturiezīme, proti, tie arī bieži mēdz stāvēt uz vienas kājas. Kāpēc?

Šo tendenci gan ir nedaudz grūtāk izskaidrot nekā putnu krāšņo spalvu rotu. Kā vēstīts zinātnes izdevumā “New Scientist”, daži pētnieki uzskata, ka vienas kājas salocīšana un pievilkšana pie ķermeņa ļauj flamingiem labāk saglabāt ķermeņa siltumu.

Kādā 2009. gada pētījumā zinātnieki atklāja, ka Karību flamingi biežāk uz vienas kājas stāv ūdenī, nevis uz sauszemes. Savukārt 2010. gada pētījumā noskaidrojās, ka stāvēšana uz vienas kājas biežāk notiek aukstākā laikā. Radio raidījumā “BirdNote” tika stāstīts, ka arī daudzi citi putni, piemēram, pīles un gārņi, mēdz stāvēt uz vienas kājas, lai samazinātu siltuma atdevi caur kājām.

Tomēr tā nav vienīgā teorija, kas varētu slēpties aiz šā īpatnējā flamingu balansēšanas akta. Citi eksperti domā, ka tas ir veids, kā saglabāt nevis siltumu, bet gan enerģiju.

“Ticiet vai ne, bet flamingi ilgākus laikposmus ir stabilāki uz vienas kājas nekā uz abām. Tas ir tāpēc, ka saites un cīpslas to kājās var nofiksēt vienā pozīcijā, samazinot muskuļu piepūli, lai paliktu uz vietas,” izdevumam “BBC” skaidroja zoologs Pols Rouzs.

2017. gada pētījumā zinātnieki atklāja, ka flamingu līķi var bez atbalsta nostāvēt uz vienas kājas, bet nevar uz divām. Tas varētu liecināt, ka dzīviem flamingiem ir jāaktivizē vairāk muskuļu (un jāizmanto vairāk enerģijas), lai nostāvētu uz divām kājām.

Tāpat arī atklājās, ka dzīvi flamingi, stāvot uz vienas kājas, šūpojas tikai nedaudz, kas, šķiet, atbalsta ideju, ka tie uz vienas kājas ir stabilāki bez muskuļu piepūles.

Īsumā – pagaidām mums nav vienas noteiktas atbildes, kāpēc flamingi mēdz stāvēt uz vienas kājas. Varbūt tā tie cenšas saglabāt siltumu un enerģiju, varbūt tā tie atpūšas, bet varbūt iemesls ir visu šo faktoru kopums.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu