Panākts izlīgums "Tīrīgas" lietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atkritumu poligons "Getliņi".
Atkritumu poligons "Getliņi". Foto: Ieva Leiniša/LETA

Konkurences padome (KP) piektdien parakstījusi izlīgumu ar Rīgas pilsētas pašvaldību un SIA "Getliņi eko" strīdā par nodarīto konkurences kropļojumu - iecerēto atkritumu apsaimniekošanas tirgus monopolizāciju uz 20 gadiem jeb tā dēvētajā "Tīrīgas" lietā, aģentūru LETA informēja KP.

Izlīgums paredz, ka iesaistītās puses turpmāk ļaunprātīgi neizmantos dominējošo stāvokli un pašvaldība, pēc konkurences tiesību ekonomistu analīzes saņemšanas, iepazīstinās KP par turpmākajiem atkritumu apsaimniekošanas organizācijas plāniem Rīgā, kā arī

Rīgas pašvaldība valsts budžetā samaksās naudas sodu 500 000 eiro apmērā, savukārt "Getliņi Eko" - 385 000 eiro apmērā.

KP skaidroja, ka Rīgā tiek saražots būtisks atkritumu daudzums - teju 50% no kopējā Latvijā radītā atkritumu daudzuma. Līdz 2019.gada 14.jūnijam, kad Rīgas pilsētas pašvaldība, "Getliņi eko" un privātais partneris AS "Tīrīga" noslēdza koncesijas līgumu par jaunas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas ieviešanu Rīgā, šo sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu nodrošināja četri uzņēmumi - SIA "Clean R", SIA "Pilsētvides serviss", SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Lautus".

Savukārt jaunā atkritumu apsaimniekošanas sistēma paredzēja, ka turpmāk sadzīves atkritumu savākšanas un pārvadāšanas tirgū līdzšinējo četru vietā darbosies tikai viens uzņēmums - "Tīrīga", tādējādi, pēc KP paustā, pilnībā izslēdzot konkurenci tirgū uz 20 gadiem.

"Papildus tam līdz ar koncesijas līguma noslēgšanu būtiski tiek ietekmēta konkurence arī saistītajā - atkritumu pārstrādes tirgū, jo koncesijas līguma rezultātā tikai viens sadzīves atkritumu apsaimniekotājs iegūtu visus Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā savāktos sadzīves atkritumus, ko pēc šķirošanas var realizēt kā otrreizējo izejvielu pārstrādātājiem," atzina konkurences uzraugā.

KP 2019.gada 18.jūlijā pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi eko" ierosināja pārkāpuma lietu par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Lai novērstu radītā konkurences kropļojuma negatīvās sekas uz iedzīvotājiem - atkritumu radītājiem - KP 2019.gada 9.septembrī pieņēma lēmumu par pagaidu noregulējumu, kas uzlika pienākumu nekavējoties apturēt koncesijas līguma izpildi un saglabāt konkurenci tirgū.

Pēc koncesijas līguma apturēšanas Rīgā kopš 2020.gada atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus sniedz trīs atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi, kas izvēlēti iepirkuma konkursa rezultātā, un katrā no četrām atkritumu apsaimniekošanas zonām klientiem līgums jāslēdz ar to atkritumu apsaimniekotāju, ko paredz pašvaldības saistošie noteikumi.

KP vadītājs Juris Gaiķis norādīja, ka noslēgtā izlīguma mērķis ir ne tikai novērst konkurences kropļojumu, bet galvenokārt ar iesaistītajām pusēm panākt vienprātību, ka Rīga un tās iedzīvotāji ir pelnījuši veiksmīgāku un efektīvāku atkritumu apsaimniekošanas sistēmu nākotnē.

"Administratīvā līguma noslēgšana apliecina pašreizējās Rīgas domes attieksmi un gatavību uzņemties atbildību par domes priekšgājēju darbiem. Tieši domes pozitīvā attieksmes maiņa ne tikai vārdos, bet arī darbos kalpoja kā priekšnosacījums šādam loģiskam strīda risinājumam, kas paredz vienošanos par konkrētu sagaidāmo Rīgas pašvaldības rīcību un optimālu naudas sodu, kura mērķis ir preventīvi novērst līdzīgu pārkāpumu atkārtošanos nākotnē," pauda Gaiķis.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas pašvaldība un "Getliņi eko" 2019.gadā noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru, par konkursa uzvarētāju atzīstot SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide". Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Savukārt 2019.gada jūnija sākumā "Getliņi eko" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

KP, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi eko". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aizliedz "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15.septembra.

2019.gada 11.septembrī valdība izsludināja ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu