"Lufthansa" turpmāk pasažierus uzrunās dzimumneitrālā valodā (42)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Vācijas lidsabiedrība “Lufthansa” atteiksies no sava tradicionālā sveicina, pasažierim iekāpjot lidmašīnā. Kompānijas grupa nākusi klajā ar alternatīviem sveicieniem, lai ar neliela humora devu sagaidītu pasažierus, neuzsverot viņu dzimumu, vēsta “Deutsche Welle”.

Sveiciens "Sehr geehrte Damen und Herren, herzlich willkommen an Bord" jeb latviešu valodas tulkojumā “Dāmas un kungi, laipni lūgti uz klāja” jau drīzumā kļūs par daļu no aviokompānijas “Lufthansa” vēsturi.

Vācijas lidsabiedrība turpmāk plāno izmantot dzimumneitrālu valodu. Pārmaiņas skars ne tikai “Lufthansa”, bet arī pārējās grupas lidsabiedrības, to vidū “Austrian Airlines”, “Swiss” un “Eurowings”.

Kompānijas pārstāve Anja Štengera norāda, ka “dažādība nav tikai tukša frāze, bet gan realitāte, tieši tādēļ no šī brīža uzņēmums vēlas paust savu attieksmi arī valodas ziņā”.

Turpmāk “Lufthansa” apkalpes locekļi izmantos dzimumneitrālas frāzes kā “dārgie viesi”, “labrīt / labdien / labvakar” vai vienkārši “laipni lūgti uz klāja”. Tas, kā sveicināt viesus, tiks atstāts katra lidojuma apkalpes locekļu pārziņā. Par pārmaiņām apkalpes locekļi tika informēti maijā, un jau pašlaik izmaiņas ir stājušās spēkā.

“Šis gājiens ir simbolisks. To var attiecināt arī uz “dzimumsensitīviem jautājumiem”, lai netiktu uzsvērts katra cilvēka dzimums.

Cilvēkus, kas identificē sevi citādāk, ne tikai kā vīrieti vai sievieti, tāpat arī cilvēki, kuri apšauba binārās sistēmas, labāk uzrunāt neitrāli, nevis kā “dāmas un kungi”,” skaidro Bīlefeldas universitātes eksperte socioloģijas un ekonomikas jautājumos Aleksandra Šēle.

Kas ir dzimumneitrāla valoda?

“Lufthansa” gājiens seko daudzām citām organizācijām un to grupām, kas īsteno pilnīgu iekļaušanas politiku, to vidū nešķirojot cilvēkus pēc dzimuma. Atsevišķas organizācijas, kā Eiropas Komisija un Apvienoto Nāciju organizācija ir pieņēmušas vadlīnijas, kā izmantot dzimumneitrālu valodu iekšējai lietošanai.

Eiropas Dzimumu līdztiesības institūts dzimumneitrālu valodu definē kā “valodu, kas nenorāda uz konkrētu dzimumu, bet runā par cilvēkiem kā tādiem, nenorādot uz to, vai cilvēks ir vīrietis, vai sieviete”.

Dzimumneitralitātes rokasgrāmatā, ko 2018. gadā laida klajā Eiropas Parlaments, teikts, ka “dzimumiekļaujoša valoda ir kas vairāk kā vienkāršs politkorektums”.

“Dzimumneitrālas valodas mērķis ir izvairīties no tādu vārdu formu izvēles, ko var interpretēt kā neobjektīvus, diskriminējošus vai pazemojošus attiecībā uz vienu vai otru dzimumu.

Tāpat tas var palīdzēt izvairīties no kāda dzimuma izcelšanu kā pārāku attiecībā pret otru,” teikts Eiropas Parlamenta rokasgrāmatā.

Piemēram Vācijā, kur valsts valoda ir vācu, diskusijas ir radījuši aicinājumi ieviest dzimumneitrālu valodu. Šajā valodā, līdzīgi kā latviešu valodā, vārdu formas norāda uz dzimumu. Tā, piemēram, runājot par profesijām, var saprast, ka ārsts (Arzt) ir vīrietis, bet ārste (Ärztin) ir sieviete. Tomēr šajā jautājumā Vācijā vienprātības nav.

Tie, kuri atbalsta dzimumneitrālu valodu norāda, ka šāds valodu modelis faktiski “izslēdz” tos cilvēkus, kuri sevi neidentificē kā vīriešus vai sievietes, un ka šāds valodu modelis veicina seksistiskus stereotipus.

Savukārt šīs ieceres pretinieki uzsver, ka dzimumneitrālas valodas ieviešanu var īstenot citādāk, “neuzbrūkot gramatikai un valodai kā tādai”.

Ir vajadzīgs kas vairāk, kā simbolisms

Pagājušajā nedēļā ASV autoražotājs “Ford” mainīja savus noteikumus, kas ļauj pieņemt dzimumneitrālu valodu. Tā, piemēram, kompānija mainīs valdes locekļa amata nosaukumu no “chairman” uz vienkārši “chair” (izslēdzot vārdu “man” - vīrietis).

Šēle pauž, ka simbolisms, ieviešot dzimumneitrālu valodu, iespējams, var radīt vairāk uzmanības dzimumu līdztiesībai, organizācijām joprojām ir daudz darāmā tieši no praktiskā viedokļa.

“Ir svarīgi analizēt kādos organizācijas līmeņos dzimumi ir pārāk maz reprezentēti, kā tiek vērtēts darbs un kā tiek veikta apmaksa. Katrai organizācijai ir jāizstrādā tāda darba kultūra, kurā netiek pieļauta nekāda veida diskriminācija,” norāda Šēle.

Šēle atbalsta tās kompānijas, kas izmanto kvotu sistēmu, lai konkrētās nodaļās palielinātu tā dzimuma pārstāvniecību, kas ir pārstāvēts vismazāk. Tāpat viņa atbalsta kompānijas, kas pievērš plašu uzmanību cīņai pret diskrimināciju, kā arī vienlīdzīgi maksā par vienu un to pašu darbu (amatu) gan vīriešiem, gan sievietēm.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu