Līdzās Bezosam kosmosā dosies 18 gadus vecs jaunietis (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Jau šonedēļ notiks miljardiera Džefa Bezosa lidojums kosmosā ar viņa vadītās kompānijas “Blue Origin” raķeti. Sākotnēji par Bezosa ceļabiedru bija kļuvis kāds vārdā nenosaukts cilvēks, kurš par 11 minūšu ilgo lidojumu bija gatavs maksāt 28 miljonus dolāru, tomēr – viņa vietā līdzās Bezosam, vieta atradusies astoņpadsmitgadīgam jaunietim, vēsta CNN.

“Blue Origin” savā paziņojumā presei norādīja, ka cilvēks, kurš “aicinājis saglabāt anonimitāti”, lidojumā piedalīties nevarēs pārāk aizņemtā grafika dēļ. Tomēr vieta nav palikusi tukša – izplatījumā kopā ar Bezosu, viņa brāli Marku, 83 gadus veco piloti Voliju Fanku no “Mercury 13” misijas, dosies arī 18 gadus vecs jaunietis, kurš nule pabeidzis vidusskolu.

Iespējams, ka 20. jūlijs, kad paredzēts lidojums, kļūs par neaizmirstamāko dienu Olivera Daimena dzīvē.

Daimens “piedalījās izsolē par vietu otrajā lidojumā kosmosā. Tomēr, atsakoties pirmā lidojuma dalībniekam, nolēmām Daimenam piešķirt vietu jau pirmajā lidojumā,” sacīja “Blue Origin” pārstāvji CNN.

Uzņēmums neatklāj, cik daudz ir samaksāts par Daimena vietu kosmosa kuģī līdzās pasaulē bagātākajam cilvēkam. Tomēr, pēc neoficiālas informācijas zināms, ka par Daimena dalību šajā misijā ir samaksājis viņa tēvs Džoiss Daimens, kurš ir Nīderlandē bāzētās investīciju kompānijas “Somerset Capital Partners” dibinātājs un vadītājs.

Rudenī Olivers Daimens plāno sākt studijas Utrehtas universitātē Nīderlandē. Viņš kļūs par pirmo visjaunāko cilvēku, kurš jebkad lidojis kosmosā. Paredzams, ka šajā lidojumā tiks gāzts vēl viens rekords – pilote Volija Fanka kļūs par vecāko cilvēku, kas devies izplatījumā.

Paredzams, ka gaidāmais lidojums būs pirmais “Blue Origin” kosmosa tūrisma raķetei “New Shepard”, kurā piedalīsies pasažieri. Šis fakts tika izmantots izsolē, kurā notika cīņa par iespēju piedalīties lidojumā ar šo raķeti.

Kāda persona par vietu kosmosa kuģī piedāvāja 28 miljonus dolāru lielu summu, kas bija daudz lielāka nekā citas likmes. “Blue Origin” izsolē iegūto naudu ziedoja tai piederošajai bezpeļņas organizācijai “Club for The Future”, kas koncentrējas uz zinātnes un tehnoloģiju izglītību bērniem. “Club for The Future” savukārt ziedoja 19 miljonus dolāru dažādām ar kosmosa izpēti saistītām organizācijām, tostarp Brūkas Ovenas stipendiju programmai, kas sniedz palīdzību sievietēm tehnoloģiju nozarē. Tāpat ziedots Alabamā esošajai “Space Camp” organizācijai, kas piedzīvo sarežģītu finansiālo situāciju.

Tiek norādīts, ka “Blue Origin” lielāko daļu pēdējās desmitgades ir strādājusi pie raķetes “New Shepard”, un ar to ir veikti vairāki pilnībā automātiski lidojumi.

Kompānija jūnijā paziņoja, ka uzņēmums beidzot ir gatavs sākt lidojumus izplatījumā, un “Blue Origin” dibinātājs Džefs Bezoss būs viens no četriem pasažieriem pirmajā lidojumā.

Atsaucoties uz uzņēmuma mājaslapā sniegto informāciju, ir gan dažādi ierobežojumi attiecībā uz to, kādi cilvēki var piedalīties lidojumos ar “New Shepard”. Cilvēkam ir jābūt vismaz 18 gadus vecam, jābūt labā fiziskā formā. Kas attiecas uz fiziskajiem parametriem, cilvēkam jābūt no 152 līdz 193 centimetrus garam, kā arī no 50 līdz 100 kilogramus smagam. Pasažieriem ir jābūt pietiekami veikliem, lai visas sēdekļa siksnas spētu sasprādzēt 15 sekunžu laikā, kā arī pavadīt pusotru stundu kapsulā ar lielu gravitācijas spiedienu.

Šis gan nav pirmais kosmosa tūrisma lidojums kosmosā – nedēļu iepriekš britu miljardieris un uzņēmējs Ričards Brensons ar komandu devās savā pirmajā kosmosa lidojumā. Tā laikā viņš vairākas minūtes pavadīja bezsvara stāvoklī, bet pēc tam atgriezās uz Zemes.

Brensona uzņēmuma "Virgin Galactic" divu fizelāžu lidmašīna ar diviem pilotiem, zem kuras bija piestiprināts nelielais kosmosa kuģis "Unity 22", kurā bija divi piloti un četri pasažieri, viņu vidū arī 70 gadus vecais Brensons, pacēlās no kosmodroma "Spaceport America" ASV Ņūmeksikas štatā.

Brensona nolūks ir, izmantojot "Virgin Galactic", piedāvāt iespēju par samaksu doties kosmosā. Pēc Brensona lidojuma paredzēti vēl divi izmēģinājuma lidojumi, bet regulārus komerciālus lidojumus plānots sākt nākamgad.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu