Sīrijas prezidents Asads inaugurēts ceturtajam amata termiņam (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Sīrijas prezidents Bašars al Asads
Sīrijas prezidents Bašars al Asads Foto: AFP/SCANPIX

Sīrijas prezidents Bašars al Asads sestdien inaugurēts ceturtajam pilnvaru termiņam, ceremonijā Damaskā izsakot pateicību Sīrijas tautai par tās izturību un vīrišķību grūtības, kas ir saistītas ar valsts teritorijā joprojām nerimstošo konfliktu.

Amata zvērestu, roku turot uz Korāna, Asads nodeva ceremonijā prezidenta pilī vairāk nekā 600 viesu, arī ministru, uzņēmēju, zinātnieku un žurnālistu, klātbūtnē, pavēstīja ceremonijas rīkotāji.

Atbilstoši oficiālajam aplēsēm 26.maija vēlēšanās Asads saņēma 95% balsu.

Tiesa gan, vairākas Rietumu valstis par vēlēšanu norisi paudušas skepsi, norādot, ka tās nav bijušas "nedz brīvas, nedz taisnīgas", savukārt sašķeltā opozīcijas tās kritizēja kā farsu.

Ar kampaņas saukli "cerība, pateicoties darbam" Asads sevi pozicionēja kā konfliktā smagi cietušās valsts rekonstrukcijas vienīgo arhitektu.

"Es sveicu tautu, kas aizstāvēja dzimteni ar savu asiņu cenu. Es sveicu visus tos, kas saglabāja uzticību savās dvēselēs un sirdīs, tos, kas nes vēsturisko atbildību un kas iemieso piederību visaugstākajiem ideāliem un dzimtenes vienotībai," inaugurācijas runā sestdien sacīja Asads.

Atbilstoši 2012.gada konstitūcijai, prezidenta pilnvaru termiņš ir septiņi gadi.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu