Nu jau vairāk nekā gadu vairums pasaules valstu piedalās milzīgā darba tirgus eksperimentā, ko izraisīja koronavīrusa pandēmija. Pirms Covid-19 ASV no mājām regulāri strādāja tikai 3,6% nodarbināto. Taču pandēmijas kulminācijā no 34% līdz 62% ASV strādājošo bija spiesti strādāt no savām virtuvēm, dzīvojamajām istabām un mājās iekārtotajiem kabinetiem. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidū no mājām strādāja ap 40% darbinieku.

Lielais priekšnieks tevi vēro

Vēl viena izteikta tenence ir pastiprināta attālināti strādājošo darbinieku uzraudzīšana. Pieaugot attālinātā darba apjomam, daudzi darba devēji liek darbiniekiem datoros un tālruņos instalēt speciālu programmatūru, kuras mērķis ir saglabāt produktivitāti un novērst tā dēvēto kiberlaiskošanos - pat lietošanā pašiem savās mājās. Nesenā pētījumā noskaidrots, ka 78% darba devēju patlaban lieto programmatūru darbinieku uzraudzīšanai. Pārdošanas apjomi pieauguši tādiem uzņēmumiem kā "Hubstaff", kuru produkti seko darbinieka kursora kustībām, klaviatūras taustiņu nospiešanai, interneta pārlūka vēsturei, e-pastiem, datu plūsmai un izmantotajām lietotnēm. "TSheets" programmatūra ļauj darba devējiem sekot darbinieka atrašanās vietai, savukārt "Time Doctor" ieraksta uz darbinieka datora ekrāna notiekošo un ik pēc desmit minūtēm uzņem attēlu ar šī datora tīmekļkameru.

Plaši izmantotās "Slack" un "Microsoft Teams" lietotnes ievāc datus par to, kad darbinieks ir "aktīvs".

Ja no rīta neatvērsi lietotni, priekšnieks varētu nospriest, ka esi aizgulējies. Pasaulē populārākais programmatūras komplekts "Microsoft 365" sniedz vadītājiem datus, pēc kuriem iespējams identificēt darbiniekus, kuri par maz piedalās kopējās ziņu apmaiņās, sūta pārāk maz e-pastu vai pārāk reti papildina koplietošanas dokumentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X