Pēc Covid-19 ierobežojumu atcelšanas varētu pieaugt iedzīvotāju parādi (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Vitalii Demin/Shutterstock

​Covid-19 pandēmijā noteikto ierobežojumu atcelšana var būt sākums iedzīvotāju parādu apmēra pieaugumam - šādu viedokli intervijā aģentūrai LETA paudusi kredītu pārvaldības uzņēmuma "Intrum" ģenerāldirektore Baltijā Ilva Valeika.

Viņa sacīja, ka līdz ar Covid-19 pandēmiju un tās mazināšanai ieviestajiem ierobežojumiem Latvijā būtiski ir uzlabojusies iedzīvotāju maksājumu disciplīna un attieksme pret parādsaistību kārtošanu.

"Aina šobrīd tiešām ir optimistiskāka. Tas, ko mēs redzam, strādājot ar kavētiem rēķiniem, ka pandēmijas ierobežojumu laikā, kad nebija iespējas ne ceļot, ne iet uz iepirkšanās centriem, ne kafejnīcām, cilvēki ir tiešām spējuši acīmredzami iekrāt un ietaupīt līdzekļus. Pandēmijas laikā mēs redzējām, ka parādsaistības tiešām tiek ļoti regulāri dzēstas un arī pašiem uzņēmumiem ir mazāk parādnieku, regulārā rēķinu apmaksa notiek daudz ātrāk," stāstīja Valeika.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka, mazinoties ierobežojumiem, uzņēmumu lielākās bažas ir par kavēto rēķinu pieaugumu. Tostarp "Intrum" veiktajā aptaujā secināts, ka 70% Latvijas uzņēmumu uzskata, ka iedzīvotāju un uzņēmumu rēķinu kavēšana būs galvenās bažas tuvākajā laikā.

"Beidzoties ierobežojumiem, cilvēki meklēs iespēju paņemt vairāk naudas, iztērēt vairāk un varbūt atlikt kādus no maksājumiem. Tas ir tas, ko uzņēmumi arī paši ir uzsvēruši, ka noteikti pieaugs nesamaksāto rēķinu risks," atzina Valeika.

Viņa gan arī piebilda, ka pozitīvā ziņa ir tā, ka pandēmijas laikā ir ļoti uzlabojusies iedzīvotāju finanšu pratība. "Mēs veicām maksājumu uzvedības aptaujas arī patērētāju vidū un secinājām, ka, krīzei sākoties, paši cilvēki ļoti daudz iedziļinājās, meklēja informāciju, kā sabalansēt savas finanses. Cilvēki pandēmijas laikā ir paaugstinājuši savu finanšu pratību. Strādājot ar parādniekiem un kavētājiem, mēs jūtam, ka zināšanas par finansēm ir uzlabojušās," atzina "Intrum" ģenerāldirektore Baltijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu