Visticamāk, tava gulta nav tik tīra, kā tu domā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Nav nekā labāka par ielīšanu gultā pēc smagas darba dienas un ierakšanos segu un spilvenu jūklī. Tomēr, pirms to dari, tu varbūt gribētu uzzināt, ka tava gulta ir vesela mikroskopiska pasaule, kurā esošie sviedri, siekalas, blaugznas, atmirušās ādas šūnas un ēdiena daļiņas rada ideālu vidi baktērijām, sēnēm, vīrusiem un pat sīkiem kukainīšiem.

Izdevumā "The Conversation" mikrobioloģe Manala Muhameda stāsta par dažām radībām, kas, iespējams, dzīvo tavā gultā.

Baktērijas

Mūsu gulta var būt ideāla mājvieta virknei dažādu baktēriju sugu. Piemēram, pētnieki, izanalizējot slimnīcas gultu palagus, atklāja, ka tajos bieži sastopams ir stafilokoks. Šīs baktērijas parasti ir nekaitīgas, tomēr var izraisīt nopietnu slimību, ja organismā nonāk caur atvērtu brūci. Turklāt daži stafilokoki ir bīstamāki par citiem.

Lūk, piemēram, zeltainais stafilokoks. Tas ir diezgan bīstams, jo var izraisīt ādas infekcijas, pneimoniju un pūtītes. Turklāt daži no stafilokokiem ir noturīgi pret antibiotikām. Šīs baktērijas bieži atrastas spilvendrānās.

Pētījumā parādīts, ka līdz ar stafilokoku slimnīcas gultās bieži sastopamas arī zarnu nūjiņas un tā saucamās gramnegatīvās baktērijas. Šīs baktērijas var izraisīt nopietnas veselības problēmas, jo ir noturīgas pret antibiotikām un, nokļūstot organismā, var izraisīt nopietnas infekcijas, piemēram, urīnceļu iekaisumu, pneimoniju, caureju, meningītu un asins saindēšanos.

Daži zarnu nūjiņu paveidi arī var izraisīt infekcijas, piemēram, urīnceļu iekaisumu, caureju un pneimoniju. Tieši tāpēc pēc tualetes apmeklējuma ir svarīgi mazgāt rokas, lai novērstu baktēriju nokļūšanu no tualetes poda līdz citām mājas telpām.

Protams, jāņem vērā, ka slimnīcās ir citādāka vide nekā mājās. Tomēr tas nenozīmē, ka iepriekš minētās baktērijas nevar nokļūt un dzīvot mūsu gultās. Patiesībā trešajai daļai cilvēku organismā jau atrodas zeltainais stafilokoks. Šie cilvēki to viegli var pārnēsāt un, iespējams, nogādāt arī citās gultās.

Kukaiņi

Ik dienu, guļot gultā, tev atmirst aptuveni 500 miljoni ādas šūnu. Šīs šūnas var pievilināt sīkās putekļu ērcītes, jo kalpo tām kā barības avots. Šīs mikroskopiskās ērcītes un to izkārnījumi savukārt var izraisīt astmu un dažādas alerģijas.

Arī blusas var būt bīstamas. Tās var pārnēsāt dažādas slimības un uz ādas atstāt niezošus, sarkanus izsitumus. Turklāt tās ir saistītas arī ar virkni garīgo kaišu, piemēram, trauksmi un bezmiegu.

Blusas mājās var nonākt dažādos veidos – ar drēbēm, somās vai dzīvnieku kažokos. Nereti blusas var atnest kāds viesis.

Palagu mazgāšana karstā ūdenī var nogalināt putekļu ērcītes, tomēr ar blusām būs jācīnās skarbāk, ņemot talkā īpašus līdzekļus vai profesionāļu palīdzību.

Sadzīves mikrobi

Gultā mikrobi var arī nonākt no dažādām vietām, objektiem un priekšmetiem mājās, piemēram, drēbēm, dvieļiem, tualetes, vannas, virtuves virsmām vai mājdzīvniekiem.

Vannasistabas un virtuves dvieļi var kalpot par mājvietu dažādām baktēriju sugām, to skaitā zeltainajam stafilokokam un zarnu nūjiņām. Nepareiza palagu mazgāšana var arī palīdzēt izplatīties šīm baktērijām. Ar netīriem dvieļiem vai gultasveļu var pārnēsāt pat tādas slimības kā gonoreja.

Dažādas mikrobu sugas dažādos audumos spēj izdzīvot atšķirīgus periodus. Piemēram, zeltainais stafilokoks uz kokvilnas auduma var izdzīvot nedēļu, bet uz frotē auduma – divas nedēļas. Līdz pat mēnesim uz dažādiem audumiem var izdzīvot sēnītes, kas arī var izraisīt dažādas slimības. Vīrusi uz audumiem var izdzīvot 8 līdz 12 stundas.

Gultas higiēna

Lai izvairītos no potenciāli bīstamas mikropasaules veidošanās gultā, nepieciešams tikai regulāri mazgāt gultas veļu. Tomēr – cik bieži jāmaina palagi?

Palagi nav jāmazgā katru dienu. Pietiek tos vienkārši katru rītu izkārt un izvēdināt. Tas vajadzīgs, jo guļot mēs svīstam un palagos uzkrājas šķidrums. Pirms došanās gulēt būtu labi, ja palags būtu sauss un mazāk pievilcīgs iepriekš minētajām radībām.

Arī gultas matracis var būt laba mājvieta dažādām baktērijām un mikrobiem, jo gadu laikā tajā sakrājas atmirušās ādas šūnas, ēdiena daļiņas un sēnītes. Ņemot vērā, ka matraci izmazgāt ir grūti, būtu labi lietot noņemamu matrača pārvalku, kuru mazgā pāris reizes mēnesī. Nenāktu par ļaunu arī regulāri izsūkt matraci ar putekļusūcēju, kā arī reizēm to apmest otrādi un vismaz reizi desmit gados nomainīt.

Ieteicams gultasveļu mazgāt reizi nedēļā vai pat biežāk, ja tas iespējams. Īpaši tad, ja tu gultā pavadi daudz laika. Pirms gulētiešanas nenāktu par ļaunu arī ieiet dušā, notīrīt kosmētiku, nelietot krēmus vai eļļas. Kā arī – nekādas ēšanas vai dzeršanas gultā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu