Iemesls, kāpēc grāmatas lasīšana tevi padara miegainu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Meitene lasa grāmatu
Meitene lasa grāmatu Foto: Unsplash

Beidzot tu esi ērti iekārtojies gultā un atvēris detektīvu, pie kura visu dienu esi sapņojis atgriezties. Tomēr jau pēc dažām lappusēm saproti, ka zaudēsi cīņu ar miegu un acu plakstiņiem, kuri pēkšņi kļuvuši neizturami smagi.

Liekas, romāna protagonists tieši bija nonācis pie jauna pavediena, un grāmata solīja aizraujošu notikumu virkni, tomēr pēkšņi – miegs. Kāpēc tā?

Kā skaidrots “BBC” pārraidē “Science Focus”, pie vainas lielākoties ir ērtā gulta. Cilvēki parasti lasīt cenšas klusumā un komfortablā atmosfērā, tomēr šie apstākļi ir ideāli arī gulēšanai. Lasīšana arī nomierina prātu, novēršot domas no apkārtējiem traucēkļiem, kas citreiz liek tev palikt nomodā.

“Daudziem cilvēkiem lasīšana ir nomierinoša un baudāma nodarbe, kas prātu un ķermeni neviļus sagatavo miegam. Galvenais iemesls, kāpēc lasīšana dažiem palīdz aizmigt, ir tāds, ka tā ļauj atpūsties prātam pirms gaismas izslēgšanas un naktsmiera,” skaidroja neirologs Ramans Malhotra.

Citreiz lasīšanai vajadzīgās koncentrēšanās spējas ir izsīkušas, tāpēc katrs vārds var būt pamatīgi nogurdinošs. Īpaši, ja tu esi izvēlējies biezu grāmatu par sarežģītām tēmām.

Lai nu kā – lasīšana pavisam noteikti ir nodarbe, ko būtu vērts pārvērst par ikvakara rutīnu. Kaut vai tāpēc, ka tā tu iemigsi ātrāk. Tomēr, ja snauda tev nāk virsū katru reizi, kad paņem rokās grāmatu, tad var palīdzēt daži triki. Piemēram, lasīšana no rīta vai audiogrāmatas. Kā arī – vajadzētu lasīšanai izvēlēties nevis gultu, bet, piemēram, krēslu. Lasīt var arī publiskās vietās, piemēram, kafejnīcā vai parkā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu