"Bitcoin" jauns vērtības kritums: ko tas liecina par kriptovalūtas nākotni? (53)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Šonedēļ “Bitcoin” piedzīvoja kārtējo vērtības kritumu, tā vērtībai nokrītoties zem psiholoģiskās 30 000 dolāru atzīmes. Ko tas nozīmē un kas ar kriptovalūtu notiks tālāk?

Kas noticis?

Kā vēsta “Forbes”, bitkoina vērtība šonedēļ nokritās zem 30 000 dolāru atzīmes, kas tiek uzskatīta par psiholoģisko barjeru. Kriptobiržā “Binance” otrdien “Bitcoin” vērtība bija 29 580 dolāri. Tāpat līdzās bitkoinam kritumu piedzīvoja arī citas kriptovalūtas - “Ethereum” vērtība nokritās līdz 1755 dolāriem par vienību, bet “Dogecoin” - līdz 0,16 dolāriem. Kopumā visa kriptovalūtu tirgus vērtība otrdien zaudēja teju 100 miljardus dolāru.

Ko tas nozīmē?

Aprīlī “Bitcoin” vērtība sasniedza 63 575 dolāru, bet pēc tam sekoja straujš kritums – līdz 36 000 dolāru līmenim. Pēc tam krituma temps mazinājās, taču saglabājās mērens. Pirmkārt, kriptovalūtas vērtību negatīvi ietekmēja “skrūvju piegriešana” Ķīnā – vienā no lielākajām ekonomikām pasaulē tika aizliegta “Bitcoin” ieguve. Turklāt maijā Ķīnas varasiestādes aizliedza maksājumu servisiem un bankām veikt operācijas ar kriptovalūtām. Savukārt jūnijā četras Ķīnas provinces – Juņnaņa, Cjinhai, Siņdzjana un Sičuaņa kriptovalūtu ieguvējiem vispār liedza iespēju strādāt.

“Bitcoin” lejupslīde ietekmēja arī tradicionālo finanšu tirgu, kas piedzīvoja nelielu kritumu pirmdien. Visticamāk, investori, kas iegādājās “Bitcoin” tā vērtības augstākajā punktā, tagad nobijās no vēl lielāka vērtības krituma un pārdeva to, piedzīvojot zaudējumus, norāda “ICB Fund” vadītājs Ārons Homskis.

Kas ir psiholoģiskā barjera?

30 000 dolāru atzīme ir ļoti svarīga psiholoģiskā barjera investoriem. Psiholoģisko barjeru fenomens jau sen ir zināms finanšu tirgos. Tā galvenā ideja ir tā, ka cilvēkiem patīk apaļi skaitļi. Sistēma darbojas līdzīgi kā ar cenām reklāmas baneros. Ja aktīva vērtība (neatkarīgi no tā, vai tā ir akcija vai kriptovalūta) ir samazinājusies, līdz, piemēram, 98-99 dolāriem, ļoti iespējams, ka cena turpinās kristies vēl zemāk – līdz 96-97 dolāriem. Un otrādi – ja aktīva vērtība ir pieaugusi līdz 101-102 dolāriem, tad gaidāms turpmāks cenas pieaugums.

Daudzi profesionāli investori speciāli uzstāda programmas, lai automātiski pirktu vai pārdotu aktīvus, kad to vērtība pārsniedz (gan pozitīvā, gan negatīvā nozīmē) psiholoģiskās barjeras. Tādēļ brīdī, kad “Bitcoin” vērtība kļuva zemāka par 30 000 dolāru, investoru vidū sākās neliela panika.

Tiesa gan, darbojas arī cits likums – ja pēkšņi “Bitcoin” kādas negaidītas ziņas dēļ pārsniedz 30 000 dolāru atzīmi, tad ļoti iespējams, ka tā vērtība augs arī turpmāk, bet īsākā termiņā. Respektīvi – investori vadās pēc emocijām. Līdz ar to šajā gadījumā psiholoģiskās barjeras var radīt vēl lielāku efektu nekā tradicionālajā tirgū.

Kādēļ tas ir svarīgi?

2018. gadā, kad “Bitcoin” piedzīvoja lielu kritumu, arī tas tika saistīts ar Ķīnas varasiestāžu ierobežojumiem. Toreiz Ķīnas Tautas banka aizliedza komercuzņēmumiem kotēt biržā kriptovalūtas, pretējā gadījumā draudot atsaukt licences. Šāds lēmums atstāja negatīvu iespaidu uz kriptovalūtu tirgu. 2017. gada decembrī “Bitcoin” vērtība teju sasniedza 20 000 dolāru (kas tajā laikā bija rekords), turpretī 2018. gada februārī nokritās līdz 6600 dolāriem, bet pēc gada viens bitkoins maksāja tikai 3100 dolāru. Tagad vēsture var atkārtoties.

Taisnības labad jāpiebilst, ka bitkoins var izvairīties no pārlieku lielās Ķīnas varasiestāžu ietekmes. Tiek norādīts, ka “Bitcoin” ieguvēji – maineri visā valstī gatavojas pārcelties uz citām valstīm. Viņi migrē galvenokārt uz Kazahstānu un ASV. Piemēram, loģistikas kompānija no Guandžou pārveda trīs tonnas tehniskā aprīkojuma bitkoinu ieguvei no Ķīnas uz Mērilendas štatu ASV.

Kompānija “BT Mining” pārcēla 320 bitkoinu ieguves datorus uz Kazahstānu, un tuvākajā laikā to plānots izdarīt ar vēl 1600 ierīcēm. Tas, savukārt, atstāja negatīvu iespaidu uz “Bitcoin” cenām.

Teorētiski bitkoina vērtības noslīdēšana zem 30 000 dolāru atzīmes var izprovocēt situāciju, kad tā vērtība nokrītas zem 25 000 dolāru atzīmes. Tomēr pagaidām analītiķi neredz iemeslus, kādēļ tā vērtībai strauji kristies vai pieaugt. Paredzams vien tas, ka gadījumā, ja tā vērtība nolaidīsies zem 28 750 dolāru atzīmes, investori arvien aktīvāk sāks to pārdot, norāda Homskis.

Tomēr, pēc viņa vārdiem, “Bitcoin” vērtība noteikti piedzīvos kāpumu. Savukārt, ja tā vērtība nākotnē nokritīsies līdz 20 000 – 25 000 dolāru atzīmei, tad institucionālie investori sāks pievērt acis uz bitkoina neparedzamajām svārstībām.

Tradicionālajos tirgos monetārās un kredītu politikas normalizēšanās un ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās var palīdzēt kriptovalūtai atgūties un sasniegt 35 000 dolāru vērtību.

“Bitcoin” atbalstītāji ne reizi vien teikuši, ka kriptovalūta ir labs “aizsargaktīvs”. Tomēr šobrīd izmantot “Bitcoin” kā aizsargaktīvu ir visai riskanti, jo tas ir pārāk nepastāvīgs. “Business Insider” norāda, ka vidējā peļņa no aktīviem “S&P 500” indeksā ir 13% gadā, bet peļņa no bitkoiniem – 3%.

Nedēļas otrajā pusē bitkoina vērtība nedaudz atguvās, un ceturtdienas pēcpusdienā tā vērtība ir 31 800 dolāru. 

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu