"Netflix" un videospēles: ko nozīmē šāds lēmums? (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Video straumēšanas serviss “Netflix” paziņojis, ka sāks darbību videospēļu tirgū. Tas ir mūsdienīgs lēmums, ņemot vērā, ka jaunu abonentu pieaugums tomēr nespēja pārliecināt investorus, vēsta “Forbes”.

20. jūnijā “Netflix” paziņoja, ka sāks darbību jaunā tirgū – pievēršot uzmanību videospēlēm. Pagaidām tiek runāts tikai par mobilajām spēlēm, taču gaidāms, nākotnē “Netflix” parādīsies arī spēles, kas paredzētas citām platformām.

Ko tas nozīmē?

“Netflix” pievienos mobilās spēles, kas būs pieejamas abonentiem. Abonēšanas maksa no tā nemainīsies, un paredzams, ka kompānija neplāno spēlēs integrēt mikrotransakcijas (jeb pirkumus spēlēs) vai reklāmas. Vēlāk “Netflix” pievienos spēļu iespēju visās ierīcēs – gan “Xbox”, gan “PlayStation” konsolēs, viedtelevizoros un datoros. Kad tieši tas notiks, nav skaidrs. Uzņēmums norāda vien to, ka iniciatīva ir “agrīnā stadijā” un tam vēl ir nepieciešami “ilgu gadu pūliņi”.

Mobilajām spēlēm ir būtiskas atšķirības, salīdzinot ar spēlēm datoram vai “Xbox” un “PlayStation” platformām. Ļoti iespējams, ka “Netflix” ar iesaistīšanos spēļu biznesā centīsies piesaistīt arvien vairāk jaunus abonentus bez lieliem ieguldījumiem. Tomēr pagaidām nav skaidrs, vai “Netflix” veidos savas ekskluzīvās spēles, vai arī iegādāsies kādu jau esošu spēļu veidotāju.

Pašlaik “Netflix” ir līderis starp video straumēšanas pakalpojumiem – šajā nozarē “Netflix” var lepoties ar aptuveni 50% lielu tirgus daļu. Lielākie konkurenti video satura nozarē ir “Amazon Prime” un “Disney+”, tāpat arī citi mazāki video straumēšanas servisi, kas cīnās par lietotāju uzmanību.

Kas attiecas uz videospēļu tirgu, tajā ir ievērojami liela konkurence, tādēļ “Netflix” būs ļoti grūti tajā ielauzties un nopelnīt. “Amazon”, “Apple”, “Facebook” un “Google” arī iegulda naudu spēlēs, taču šīs kompānijas to jau dara vairākus gadus, tādēļ tiem jau ir izveidojusies sava lietotāju bāze.

No otras puses, “Netflix” apzinās, ka citu video straumēšanas pakalpojumu servisi diezgan cieši elpo pakausī, kas arvien vairāk iegādājas dažādas lielas kinostudijas. Tā, piemēram, “Disney” iegādājās “20th Century Fox”, bet “Amazon” – “Metro-Goldwyn-Mayer” (MGM). “Disney”, iegādājoties kinostudiju, samaksāja 71 miljardu dolāru un ieguva tiesības uz tādām filmām kā “Avatars”, “X cilvēki” un “Atriebēji”.

“Amazon” šī gada maijā par MGM iegādi samaksāja 8,45 miljardus dolāru un ieguva tiesības uz tādām franšīzēm kā “Rozā Pantera”, “Rokijs” un “Aģents 007”. Kādas lielas studijas iegāde būtu bijusi izdevīga arī “Netflix”. Uzņēmums varētu ieekonomēt, iegādājoties kādu populāru franšīzi, tomēr – kompānija lēma par labu videospēļu tirgum.

Eksperti norāda, ka virzīties uz priekšu, ņemot vērā pieprasījumu tirgū. Līdz ar to “Netflix” ideja iekarot videospēļu tirgu ir vērtējama atzinīgi. Pareizi rīkojoties, kompānija noteikti gūs pozitīvu rezultātu. Tajā pašā laikā savas studijas iegāde ļautu “Netflix” nostiprināt savas pozīcijas video straumēšanas tirgū, turklāt ieekonomējot līdzekļus, kas attiecas uz jauna satura veidošanu.

Kopumā “Netflix” ieņēmumi otrajā ceturksnī pieauga par 20%, bet tīrā peļņa palielinājās teju divas reizes – līdz 1,35 miljardiem dolāru. Tomēr pašlaik jaunu abonentu skaits aug lēnāk nekā pandēmijas sākumposmā. Šī gada otrajā ceturksnī jaunu abonentu skaits pieauga par 1,5 miljoniem, bet gada pirmajā ceturksnī šis rādītājs bija teju četri miljoni. Salīdzinājumam – 2020. gada otrajā ceturksnī jaunu abonentu skaits auga par 10 miljoniem. Savukārt ASV un Kanādā jaunu abonentu skaits pat samazinājās par 430 000 cilvēkiem. Kopumā “Netflix” ir 213 miljoni abonentu.

“Netlix” skaidroja, ka izaugsmes tempa pieaugums ir saistāms ar to, ka šī gada pirmajā pusē izlaists mazāks skaits dažādu filmu un seriālu – pandēmijas sākumā nācies atlikt populāru seriālu un filmu filmēšanu. Savukārt to seriālu jaunās sezonas, kas iepriekš spējuši piesaistīt daudz jaunu lietotāju, pašlaik nav spējušas atkārtot iepriekšējos panākumus.

Eksperti norāda, ka tirgus pašlaik ir tik izlutināts, ka cilvēkus ir ļoti grūti pārsteigt. Savukārt investoriem ir vajadzīgs kas vairāk nekā tikai labi rezultāti un pozitīva dinamika. Rezultātiem ir jābūt ļoti labiem, bet nākotnes prognozēm jābūt tādām, kas paredz pieaugumu par kā minimums 10%.

Tomēr “Netflix” sola, ka trešajā ceturksnī izdosies piesaistīt vismaz 3,5 miljonus lietotāju. Analītiķi iepriekš gan bija cerējuši, ka šis rādītājs būs vismaz 5,9 miljoni lietotāju. Eksperti gan norāda, ka arvien mazāk cilvēku vēlas sēdēt pie televizora ekrāniem, ņemot vērā, ka ziemeļu puslodē ir vasara, bet pandēmijas ierobežojumi ir samazināti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu