Rūpniecības produkcijas izlaide otrajā ceturksnī pieaugusi par 12,6%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ražotne – industriāla būve. Ražošanas ēka “Jorvika 2”, Kocēnu pagasts, Kocēnu novads. Pasūtītājs BYKO-LAT, projekts PILS M, būvnieks AIMASA, būvuzraudzība ValmArt.
Ražotne – industriāla būve. Ražošanas ēka “Jorvika 2”, Kocēnu pagasts, Kocēnu novads. Pasūtītājs BYKO-LAT, projekts PILS M, būvnieks AIMASA, būvuzraudzība ValmArt. Foto: BDCC/Publicitātes foto

Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad otrajā ceturksnī, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās pieaugusi par 12,6% salīdzinājumā ar 2020.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp apstrādes rūpniecībā bijis pieaugums par 14,2%, kamēr ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bijis kāpums par 8,9%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 2,6%.

Savukārt rūpniecības produkcijas izlaide šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni pieaugusi par 2,4%, tostarp apstrādes rūpniecībā bijis kāpums par 2,2%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 2,4%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bijis kritums par 0,3%.

Statistikas pārvaldē arī norādīja, ka 2021.gada jūnijā, salīdzinot ar 2020.gada jūniju, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc kalendāri koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās pieaudzis par 7,6%. To ietekmēja apmēra kāpums apstrādes rūpniecībā - par 10,9% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 9,3%. Savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 14,9%, būtiski samazinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apmēram un gāzes piegādei patērētājiem.

Salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, joprojām nozīmīgs produkcijas apmēra pieaugums bija augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozarēs: datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā - par 37,1%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 30%, elektrisko iekārtu ražošanā - par 11,5% un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā - par 10,8%.

Ražošanas apmēri būtiski pieauga arī mēbeļu ražošanā - par 31,8%, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā - par 25%, kā arī divās no trim pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs - koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas - attiecīgi par 17,4% un 13,7%.

Savukārt produkcijas izlaide saruka pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē - pārtikas produktu ražošanā (par 0,8%), kā arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā un citu transportlīdzekļu ražošanā.

2021.gada jūnijā, salīdzinot ar 2021.gada maiju, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās pieauga par 1,3%. Tostarp apstrādes rūpniecībā bija kāpums par 1,2%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 5,4% un elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 3,6%.

Šogad jūnijā, salīdzinot ar 2020.gada jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri koriģētiem datiem, faktiskajās cenās pieauga par 31,3%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 29,2%, bet eksportā - par 32,5%, tostarp eirozonā - par 26,3%, savukārt ārpus eirozonas - par 37,3%.

2021.gada jūnijā, salīdzinot ar 2021.gada maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli koriģētiem datiem, pieauga par 8,6%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 10,7%, bet eksportā - par 7,6%, tostarp eirozonā - par 8,7%, savukārt ārpus eirozonas - par 6,7%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu