Viena no pasaulē pazīstamākajām fotogrāfijām, kas uzskatāmi ataino nacistu cietsirdīgo attieksmi pret koncentrācijas nometnēs ieslodzītajiem bērniem. Kas bija Česlava Kvoka?

Nometnē Česlava atradās vien trīs mēnešus un nomira mazāk nekā mēnesi pēc savas mātes Katažinas Kvokas nāves. Meitenītes nāves apstākļi nav īsti skaidri, tomēr daži uzskata, ka nāves iemesls bija nāvējoša injekcija. Abu ieslodzīto vārdi ir atrodami to mirušo sieviešu sarakstā, kas bija saistītas ar nometnes pretošanās kustību.

2005. gada dokumentālajā filmā fotogrāfs Brase atminējās, kā uzņēmis meitenītes fotogrāfijas:

“Viņa bija tik maza un nobijusies. Meitenīte nesaprata, kāpēc viņa tur atrodas un nesaprata, kas viņai tiek teikts. Tāpēc šī sieviete (cietuma sardze) paņēma nūju un iesita viņai pa seju. Šī vāciete uz meitenīti izgāza visas savas dusmas. Tik skaista un jauna meitene, tik nevainīga. Viņa raudāja, bet nevarēja neko izdarīt. Pirms tika uzņemtas fotogrāfijas, viņa nosusināja asaras un asinis no lūpas. Patiesību sakot, es jutos kā saņēmis sitienu pats, tomēr nevarēju iejaukties. Tas man būtu nāves spriedums.”

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X