Sabrukusi Polijas valdošā koalīcija (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SZILARD KOSZTICSAK / TT NYHETSBYRÅN

Otrdien sabrukusi Polijas valdošā koalīcija, jo premjerministrs Mateušs Moraveckis atcēlis no amata savu vietnieku Jaroslavu Govinu, kurš vada vienu no koalīcijā esošajām partijām.

"Mana atcelšana faktiski ir koalīcijas izjaukšana," žurnālistiem paziņojis Govins, kura vadītā liberāli konservatīvā partija "Vienošanās" pēdējā laikā arvien biežāk konfliktē ar nacionālkonservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS), kas vada valdošo koalīciju.

Tomēr "Vienošanās" aiziešana no koalīcijas nenozīmē automātisku valdības krišanu, jo tam nepieciešams neuzticības balsojums.

Tomēr valdība bez Govina pārstāvētās partijas desmit balsīm parlamenta apakšnamā zaudē savu vairākumu un tāpēc var būt spiesta meklēt galēji labējo atbalstu.

"Neesmu pārliecināts, ka tādēļ zaudēsim savu vairākumu," komentējot radušos situāciju izteicies valdības pārstāvis Pjotrs Millers. "Esmu pārliecināts, ka [valdošajā koalīcijā] "Apvienotie labējie" un pārējā parlamentā ir cilvēki, kas atbalsta izdevīgās reformas, kuras mēs ierosinām."

"Premjerministra vietnieka Govina rīcība iedragā uzticību valdības darbībai," piebildis Millers.

Govins aiziešanu no koalīcijas skaidrojis ar domstarpībām ar valdību par nodokļu paaugstināšanu un par likumprojektu, kas var piespiest ASV mediju konglomerātu "Discovery" pārdot savas daļas lielākajā Polijas privātajā televīzijas kanālā TVN.

"Mēs valdību pametam ar augsti paceltu galvu," paziņojis Govins, piebilstot, ka par savu atcelšanu no amata uzzinājis no medijiem.

"Mēs apgalvojām, ka "Apvienotie labējie" nepaaugstinās nodokļus, taču ierosinātais budžeta likums, ar kuru nesen iepazīstināja premjerministrs Mateušs Moraveckis, nozīmē krasu nodokļu paaugstināšanu," norādījis Govins.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu