Pētījums: “otrās smadzenes” zarnās, iespējams, radās ātrāk par galvas smadzenēm (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Zarnu nervu sistēma darbojas līdzīgi kā citas nervu sistēmas mūsu smadzenēs un mugurkaulā. Tieši tāpēc tā tiek dēvēta par mūsu “otrām smadzenēm”. Jaunā pētījumā tagad viesta lielāka skaidrība par to, kā tieši tās strādā.

Izmantojot jaunu tehniku, zinātnieki izpētīja laboratorijas peļu zarnas, īpaši koncentrējoties uz to, kā zarnas virza to saturu. Viens no galvenajiem atklājumiem bija tas, kā tūkstošiem neironu zarnu nervu sistēmā komunicē viens ar otru, zarnu traktā izraisot kontrakcijas, kas nodrošina gremošanas funkcijas. Līdz šim nebija skaidrs, kā šie neironi savā starpā komunicē.

Pētnieki atklāja lielus savienotu neironu kopumus, kas signalizē, liekot zarnu saturam virzīties uz priekšu. Šis atklājums nozīmē to, ka zarnu nervu sistēma ir sarežģītāka, nekā uzskatīts iepriekš.

Foto: Communications Biology

Vēl viens nozīmīgs atklājums ir tāds, ka šī aktivitāte ir ievērojami atšķirīga no kontrakcijām, kas novērojamas citos orgānos, kuros nav nervu sistēmas, piemēram, limfvadā, urīnvadā vai vēnās.

“Identificētais mehānisms ir daudz sarežģītāks, nekā mēs domājām,” rakstīts pētījumā.

Pētnieki saka, ka šis pētījums balsta hipotēzi, ka zarnu nervu sistēma patiesībā evolūcijas ceļā radusies ātrāk nekā galvas smadzenes.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Communications Biology”.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu