Kāpēc kaķi negrib strādāt un pelnīt? (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Miegains kaķis
Miegains kaķis Foto: Unsplash

Atšķirībā no citiem dzīvniekiem kaķi izrāda izteiktu nevēlēšanos nopūlēties, lai nopelnītu ēdienu.

Kad tiek piedāvāta izvēle starp brīvi pieejamu ēdienu un tādu, kura iegūšanai nepieciešams pielikt zināmas pūles, lielākā daļa dzīvnieku, piemēram, suņi, lāči, baloži, cūkas, kazas, peles, žurkas, pērtiķi un citi primāti priekšroku dod barībai, kas iegūstama ar darbu.

Kaķi uz šo dzīvnieku fona izceļas, proti, izskatās, ka tie priekšroku dod viegli iegūstamai maltītei, tomēr tas nav tāpēc, ka kaķi būtu slinki, rakstīts vietnē "Science Alert".

Eksperimentā zinātnieki vairākiem mājas kaķiem piedāvāja ēdienu, kas ielikts īpašā traukā un pieprasa zināmas pūles, lai to dabūtu, kā arī ēdienu, kas bija ielikts parastā, brīvi pieejamā traukā. Atklājās, ka kaķi biežāk izvēlējās brīvi pieejamo pārtiku – pat enerģiskākie indivīdi.

“Nebija tā, ka kaķi vispār nepievērsa uzmanību apslēptajam ēdienam, tomēr viņi biežāk ēda no pieejamā trauka, pavadīja pie tā vairāk laika, kā arī šis trauks biežāk bija pirmā izvēle, pie kura doties,” stāstīja kaķu eksperts Mikels Delgado.

Astoņi kaķi pat necentās atrisināt mīklu, lai tiktu pie ēdiena, kaut arī tāda iespēja viņiem bija veselas 30 minūtes. Savukārt pilnīgi visi kaķi vairāk ēdiena apēda no atvērtā trauka nekā no otra.

Kaķis pie pusdienu galda
Kaķis pie pusdienu galda Foto: Arhīva foto

Šis pētījums atbalsta nelielu laboratorisko pētījumu 1971. gadā, kad pirmo reizi tika atklāts tas, ka kaķi nevēlas nopūlēties ēdiena labā. Šajā vēsturiskajā eksperimentā seši mājas kaķi tika apmācīti rīkoties ar ēdiena dozētāju. Pēc tam viņiem tika piedāvāts brīvi pieejams ēdiens un ēdiens no dozētāja. Atšķirībā no citiem dzīvniekiem kaķi izrādīja izteiktu kāri pēc brīvi pieejamā ēdiena.

Tagad izskatās, ka kaķi brīvi pieejamam ēdienam priekšroku dod arī mājas apstākļos. Turklāt izvēle nav atkarīga no kaķa dzimuma, vecuma vai iepriekšējās pieredzes ēdiena mīklu risināšanā.

“Ir vesels pētījumu kopums, kas parāda to, ka lielākā daļa dzīvnieku, to skaitā arī putni, grauzēji, vilki, primāti un pat žirafes izvēlas ēdienu nopelnīt. Pārsteidzošākais ir tas, ka kaķi ir vienīgie dzīvnieki, kas neizrāda vēlmi strādāt,” piebilda Delgado.

Kāpēc tā? Nav īsti skaidrs. Nav tā, ka kaķiem nepatiktu šīs ēdiena mīklas, jo daudzreiz redzēts, ka kaķi ar prieku darbojas, lai saņemtu apbalvojumu. Ņemot vērā, cik aktīvi bija kaķi jaunajā pētījumā, arī slinkums nevarētu būt iemesls. Iespējams, pie vainas ir pieradināšana. Mājās ēdiens vienmēr ir viegli sadabūjams, tāpēc kaķiem nav īpaša iemesla pielikt liekas pūles, lai ēdienu sagādātu citā veidā. Turklāt kaķi ir meistari enerģijas taupīšanā.

Vēl viena hipotēze skar kaķu evolūciju. Atšķirībā no citiem dzīvniekiem, kas ēdienu meklē, kaķi ir plēsēji, kas pārtiku iegūst ar brutālu varu. Mīklu risināšana nav gluži veids, kā rosināt kaķu interesi.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Animal Cognition”.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu