Nausēda: Nekārtības pie Lietuvas Seima notika "ne jau bez citu valstu palīdzības" (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Foto: EPA/Scanpix

Nekārtības, kas otrdienas vakarā izcēlās pie Lietuvas Seima ēkas Viļņā, nepārprotami notikušas "ne jau bez citu valstu palīdzības", norādījis prezidents Gitans Nausēda.

Pēc viņa teiktā, otrdienas notikumos pie parlamenta var skaidri nodalīt divas daļas - dienā notika oficiāli pieteikta protesta akcija, kam bija jābeidzas plkst.17 un kuras mērķis bija paust pilsonisko nostāju pret valdības plāniem noteikt stingrus ierobežojumus nevakcinētajiem, savukārt vakarā sākās citi notikumi, kuriem nebija nekā kopīga ar demokrātiju un vēlmi izteikt viedokli, un to dalībniekiem visai maz rūpēja pirmajā daļā izvirzītās problēmas.

"Iespējams, tika cerēts, ka galvenie notikumi beigsies plkst.17, (..) bet sekoja otrais cēliens, kur bija gluži citi cilvēki un citi nolūki, un arī agresivitāte bija gluži cita, (..) un bija skaidri redzams, ka tas tiek darīts ne jau bez citu valstu palīdzības," Nausēda sacījis intervijā "Delfi TV".

Lai gan Valsts drošības departamenta vadītājs Darjus Jaunišķis norādījis, ka departamenta rīcībā šobrīd nav informācijas par pretvalstisku darbību vai pierādījumu par otrdienas notikumu saistību ar ārvalstu spēkiem, prezidents paudis viedokli, ka

tās dienas notikumos, tai skaitā nekārtībās pie Seima un migrantu nometnē Rūdninku poligonā, bijis "pārāk daudz sakritību", lai tās varētu uzskatīt par nejaušām.

"Mēs dzīvojam hibrīdkara, hibrīduzbrumu apstākļos, un šie uzbrukumi seko citis citam. Mēs Lietuvā jau esam nonākuši pie vienprātības, ka arī migrantu skaita pieaugums ir sava veida hibrīduzbrukums, ko organizē pirmām kārtām Baltkrievija. Šis uzbrukums nav beidzies, tas turpinās," viņš spriedis.

"Todien tiešām bija pārlieku daudz sakritību - gan Baltkrievijas televīzijas, gan tai pašā vakarā tām sniegtās intervijas, un sākās nekārtības, un jau nākamajā dienā sekoja Krievijas varas pārstāvju reakcija (..). Pievienosim vēl nekārtības migrantu nometnē tai pašā vakarā. Var jau naivi domāt, ka tās ir nejaušas sakritības, bet es uzskatu, ka (..) tās ir noteikta sistēmiska hibrīduzbrukuma sastāvdaļas, un pasūtītāji, manuprāt, ir diezgan skaidri, bet nelaime tāda, ka tajā piedalās pat daži mūsu politiķi, neizvērtējot visas sekas nacionālajai drošībai," izteicies Nausēda.

Jau ziņots, ka otrdienas vakarā nekārtības izcēlās pie Seima ēkas Viļņā, kur dienas gaitā pulcējās vairāki tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret valdības plāniem noteikt stingrus ierobežojumus cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai testējušies. Seims gan otrdien ārkārtas sesijā risināja gluži citus jautājumus, kas saistīti ar nelegālās migrācijas krīzi.

Vakarpusē, beidzoties Seima sēdei un oficiāli atļautajam protesta akcijas laikam, vairāki simti cilvēku bloķēja visas parlamenta ēkas izejas un vārtus uz iekšējo pagalmu, kur deputāti novieto savus automobiļus, izkliedza apvainojumus gan politiķiem, gan žurnālistiem, turklāt daļa no viņiem izturējās visai agresīvi. Nekārtības izvērtās sadursmēs - policija laida darbā asaru gāzi un pret dažiem mītiņotājiem lietoja spēku, savukārt daži protestētāji policistiem meta ar ūdens pudelēm un akmeņiem un izmantoja signālraķetes. Pēdējie nekārtību dalībnieki tika izklīdināti ap diviem naktī.

Kā ziņu aģentūrai BNS paziņojusi Viļņas apgabala prokuratūra, lietā par nekārtībām pie Seima par cietušajiem atzītas 19 personas, galvenokārt tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, bet par aizdomās turētajiem - 26 cilvēki, no kuriem deviņi apcietināti, bet pārējiem noteikti vieglāki drošības līdzekļi.

Tikmēr Rūdninku poligonā, kur izmitināti vairāki simti pēdējā laikā pie Baltkrievijas robežas aizturēto nelegālo migrantu, otrdien vēlu vakarā izcēlās nekārtības, kuras izdevās savaldīt policijas un Sabiedrības drošības dienesta spēkiem, piesaistot palīgā arī robežsardzes helikopteru. No poligona teritorijas tovakar izbēga aptuveni 20 migrantu, kurus vēlāk izdevās aizturēt.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu