"Taliban" sola "amnestiju" un uzņemt sievietes valdībā (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Teroristiskais grupējums "Taliban" otrdien izsludinājis "amnestiju" visā Afganistānā un mudinājis sievietes iesaistīties tā izveidotajā valdībā. Tā ir daļa no centieniem mainīt priekšstatu par "Taliban" kā brutālu un nežēlīgu reliģisko fanātiķu režīmu, kādu kustība iemantoja savos iepriekšējos varas gados.

Pēc ASV un sabiedroto karaspēka izvešanas talibi strauji pārņēma lielu daļu Afganistānas teritorijas. Svētdien krita Kabula, un Afganistānas prezidents Ašrafs Gani pameta valsti. Tūkstošiem afgāņu pulcējās Kabulas lidostā, cerot izkļūt no valsts.

Vecākajām paaudzēm vēl labā atmiņā ir iepriekšējais "Taliban" režīms, kurš savas valdīšanas laikā no 1996. līdz 2001.gadam pieturējās pie ļoti stingras šariata likumu interpretācijas un izmantoja tādus soda veidus kā nomētāšana ar akmeņiem, ķermeņa daļu amputācija un publiski nāvessodi.

"Taliban" pārstāvis Enamulla Samangani sniedzis pirmos komentārus par to, kā grupējums plāno pārvaldīt valsti.

"Islāmiskais Emirāts nevēlas, lai sievietes būtu upuri," apgalvoja Samangani, izmantojot talibu lietoto režīma nosaukumu. "Viņām vajadzētu iesaistīties valdības struktūrā atbilstoši šariata likumiem."

"Valdības struktūra vēl nav skaidri izkristalizējusies, taču, balstoties uz pieredzi, tai vajadzētu būt pilnībā islāmiskai vadībai un visām pusēm ir tai jāpievienojas," piebilda talibu pārstāvis. Precīzākus paskaidrojumus viņš nesniedza.

Kustība "Taliban" arī atļāvusi sievietēm vadīt televīzijas pārraides.

Afganistānas telekanāls "TOLOnews" pavēstījis, ka otrdien atsācis translāciju un ka raidījumus vada arī sievietes. Pirmdien redakciju ieņēma talibi.

Cilvēktiesību aktīvisti bažījas, ka pēc talibu nākšanas pie varas afgāņu sieviešu tiesības tiks nopietni ierobežotas.

"Taliban" valdīšanas laikā 90.gados sievietes bija piesaistītas mājām, nedrīkstot strādāt vai iegūt izglītību. "Taliban" pēdējos gados centušies parādīt sevi kā mērenākus, taču daudzi afgāņi tam netic.

Aģentūra AP vēsta, ka, pēc visa spriežot, turpinās sarunas starp "Taliban" un vairākām Afganistānas valdības amatpersonām, ieskaitot bijušo prezidentu Hanmidu Karzai. 

Augsta ranga "Taliban" līderis Amirs Hāns Mutagi esot ieradies Kabulā no Kataras, norādīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Taliban" iepriekšējā valdīšanas laikā Mutagi pildīja augstākās izglītības ministra pienākumus.

Tikmēr ASV prezidents Džo Baidens televīzijas uzrunā aizstāvējis lēmumu pamest Afganistānu. Baidens sacīja, ka ir "dziļi apbēdināts" par notikumu pavērsienu, un solīja "izteikties" par sieviešu tiesībām, kuras tagad apdraud talibu atgriešanās pie varas.

Baidens tomēr uzstāja, ka viņš nenožēlo ASV bruņoto spēku izvešanu, neraugoties uz kritiku par ASV vadītās militārās intervences haotisko noslēgumu.

"Es kategoriski atbalstu savu lēmumu," sacīja Baidens. "Pēc 20 gadiem es esmu grūtā veidā sapratis, ka nekad nav bijis laba laika ASV spēku atvilkšanai."

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu