Baltkrievijā kratīšanas ziņu aģentūrā; Protasevičs kļūst par režīma medija "seju" (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Romāns Protaševičs
Romāns Protaševičs Foto: STRINGER / AFP

Baltkrievijā turpinās mediju brīvības un redakcionālās neatkarības ierobežošana. Trešdien Baltkrievijas neatkarīgās ziņu aģentūras "BelaPAN" žurnālistu dzīvesvietās notiek kratīšanas, kamēr blogeris Romāns Protaševičs, kuru Aleksandra Lukašenko režīms nolaupīja no "Ryanair" pasažieru lidmašīnas, ticis padarīts par jauna medija "seju", kurā publicēta Lukašenko režīmam tīkama informācija.

Par kratīšanām "BelaPAN" žurnālistu dzīvesvietās paziņojusi žurnāliste Irina Turčina, "BelaPAN" portāla Naviny.by redaktors Aleksandrs Zaicevs un grāmatvede Jekaterina Bojeva. Nav iespējams sazināties ar aģentūras galveno redaktori Irinu Ļevšinu un žurnālistu Zaharu Ščerbakovu, vēta "Zerkalo.io".

Šī gada janvārī notika kratīšana "BelaPAN" birojā saistībā ar lietu par nekārtību rīkošanu, ko Baltkrievijas varasiestādes ierosinājušas pret žurnālistu Andreju Aleksandrovu. Kratīšanu veica Iekšlietu ministrijas ekonomisko noziegumu apkarošanas dienests.

Tikmēr bijušais opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" galvenais redaktors Protasevičs, kurš pašlaik Baltkrievijā atrodas mājas arestā saistībā ar apsūdzībām par masu nekārtību rīkošanu, paziņojis par projekta "SPRAVA" izveidošanu.

Kas notika ar Romānu Protaseviču?

Šī gada 23.maijā Baltkrievija nosūtīja MiG-29 iznīcinātāju pavadīt un sagrāba "Ryanair" pasažieru lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu un kurā atradās pasažieri no vairākām Eiropas valstīm, tai skaitā Latvijas. Pēc vairākām stundām lidmašīna turpināja ceļu bez Protaseviča un viņa draudzenes, Krievijas pilsones Sofijas Sapegas, kuri tika aizturēti.

"Ryanair" vadītājs Maikls O'Līrijs notikušo raksturojis ar vārdiem "valsts atbalstīts pirātisms".

Lukašenko režīms Protaseviču vairākkārt izrādījis valsts televīzijā, pirmajās reizēs - ar redzamiem zilumiem, lasot no lapiņas priekšā uzrakstītu tekstu. Vēlāk tika rīkota arī iestudēta preses konference, ko pameta raidorganizācijas BBC žurnālisti. Pēc tam parādījās "intervija" ar Sapegu. Protasevičs un Sapega šajās reizēs atkārto Baltkrievijas propagandas naratīvus un vairās kritizēt režīmu, kā darīja to iepriekš.

"Šeit nebūs naida runas. Šeit nebūs nepārbaudītas informācijas. Šeit nebūs vietas atklātai propagandai," jauno projektu piesaka Protasevičs. Viņš solījis publicēt ekskluzīvu informāciju un "cilvēka, kurš pabijis visās informācijas barikāžu pusēs" viedokli.

Pirmais raksts vēsta par 2020.gada Baltkrievijas protestos aizturēto cilvēku apžēlošanu. Protasevičs raksta, ka Baltkrievijas varasiestādes esot "gatavas dialogam", ja protestētāji "atzīs savas kļūdas un vainu". Priotaritārā kārtā varētu tikt apžēloti žurnālisti un aktīvisti, teikts rakstā.

Protasevičs un Sapega kopš jūnija beigām atrodas mājas arestā. Baltkrievijas Izmeklēšanas komisija apstiprinājusi, ka viņi panākuši vienošanos ar izmeklētājiem. Jūlija sākumā Protasevičs izveidoja "Twitter" kontu, apgalvojot, ka ierakstus tajā publicējot "bez uzraudzības".

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu