Lūk, kāpēc rokas jāmazgā 20 sekundes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Fiziķi izgudrojuši ideālu roku mazgāšanas metodi, ar kuras palīdzību var atbrīvoties no baktērijām un vīrusiem, kas varētu atrasties uz rokām.

Zinātnieki atklāja, ka ir vajadzīgas aptuveni 20 sekundes, lai no rokām aizvāktu vīrusus un baktērijas. Šis atklājums sakrīt ar veselības ekspertu iepriekš ieteikto roku mazgāšanas laiku.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Physics of Fluids”, zinātnieki radīja vienkāršu matemātisko modeli, lai simulētu daļiņu (vīrusu vai baktēriju daļiņu) kustības roku mazgāšanas laikā. Radītajā modelī rokas pārstāv divas virsmas, kas kustas viena gar otru. Starp šīm virsmām ir plāns šķidruma slānis.

Modelis parādīja, kā daļiņas ir piesaistītas virsmai, kā arī to, cik daudz enerģijas nepieciešams, lai tās no virsmas nokļūtu ūdenī. Ātrākas roku kustības radīja spēcīgāku šķidruma plūsmu, liekot daļiņām vieglāk no virsmas nonākt ūdenī.

“Ja tu rokas vienu pret otru berzē pārāk maigi un relatīvi lēni, spēks, kādu rada plūstošais ūdens, nav pietiekams, lai pārvarētu spēku, kas daļiņu tur pie virsmas,” stāstīja pētījuma autors Pols Hamonds.

Hamonds to salīdzināja ar traipa tīrīšanu no krekla, proti, ātrāka berzēšana ļauj vieglāk atbrīvoties no traipa.

Izmantojot pieņemamas manīgo aplēses, to skaitā roku kustību ātrumu, atklājās, ka vajadzīgas aptuveni 20 sekundes, lai daļiņas no virsmas nonāktu ūdenī. Tādu pašu laiku iesaka arī Slimību profilakses un kontroles centrs.

Hamonds gan piebilst, ka jaunajā pētījumā netika ņemta vēlā ziepju bioloģiskā iedarbība. Ziepes ne tikai palīdz netīrumus un mikrobus aizvākt no rokām, bet arī sagrauj vīrusu vai baktēriju membrānu, rezultātā iznīcinot tās.

Nākotnes pētījumos būtu vērtīgi ņemt vērā arī šo ziepju “ķīmisko uzbrukumu”, tomēr šis pētījums ir labs pamats.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu