Tieši pirms gada Krievijā saindēja Navaļniju. Tas aizsāka neprātīgu notikumu virkni (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Piektdien aprit gads, kopš Krievijas opozīcija līdera Alekseja Navaļnija saindēšanas. Šis uzbrukums aizsāka virkni neticamu un neprātīgu notikumu virkni - Krievijas medijs “Meduza” atskatās uz šiem notikumiem.

2020.gada 20.augustā Navaļnijam palika slikti lidmašīnā, kas bija ceļā no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna tika nosēdināta Omskā, bet Navaļnijs tiek nogādāts slimnīcā. Slimnīcā viņam tiek izraisīta mākslīga koma.

Pēc divu dienu ilgušiem pūliņiem Navaļnija ģimenei un līdzgaitniekiem izdodas panākt viņa pārvešanu uz Vācijas galvaspilsētu Berlīni. Vācijas ārsti paziņo, ka Navaļnijs ticis saindēts ar nervus paralizējošo indi “Novičok”. To vēlāk apstiprina arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

Reaģējot uz Navaļnija saindēšanu, Eiropas Savienība nosaka Krievijai jaunas sankcijas. Tikmēr Navaļnijs paziņo, ka viņa saindēšana veikta pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles. Krievija noliedz, ka Navaļnijs būtu saindēts un izvirza vairākas apšaubāmas teorijas par notikušo, tajā pašā laikā apsūdzot Rietumus rusofobijā.

Krimināllietu par saindēšanas faktu Krievija tā arī neierosina.

Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa izdevums "The Insider" veic izmeklēšanu - tajā secināts, ka Navaļniju saindēja īpaša Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) vienība. Vēlāk "Bellingcat" un "The Insider" publisko pierādījumus, kas apliecina, ka šī vienība mēģinājusi noindēt arī opozīcijas aktīvistu Vladimiru Kara-Murzu jaunāko un rakstnieku Dmitriju Bikovu.

Putins publiski atzīst, ka Navaļnijs ticis izsekots, tomēr joprojām noliedz indēšanas faktu. “Ja būtu gribējuši [noindēt], būtu noveduši lietu līdz galam,” izteicās Putins.

Navaļnijs, izliekoties par Krievijas Drošības padomes sekretāra Nikolaja Patruševa palīgu, piezvana vienam no saviem indētājiem, kurš detalizēti pastāsta par savu dalību operācijā.

Laikā, kamēr Navaļnijs pēc saindēšanas ārstējas Vācijā, Krievijas Federālais sodu izpildes dienests (FSIN) drauda Navaļnijam ar ieslodzījumu par viņam iepriekš piespriestā nosacītā soda noteikumu pārkāpšanu.

Navaļnijs atgriežas Maskavā, kur viņš tiek nekavējoties aizturēts.

Divas dienas pēc viņa aizturēšanas tiek publiskota Navaļnija komandas veidotā filma par Putina grandiozo pili. Šī filmu vietnē “YouTube” tiek skatīta aptuveni 120 miljonus reižu.

Krievijā notiek protesta akcijas Navaļnija atbalstam - tās tiek brutāli izdzenātas, vairāki tūkstoši cilvēku tiek aizturēti, bet pret vairākiem desmitiem protestētāju tiek ierosinātas krimināllietas.

Tiesa Navaļnijam nosaka reālu cietumsodu – 2,5 gadus kolonijā. Kolonijā Navaļnijs sūdzas par medicīniskās palīdzības nesniegšanu un piesaka badastreiku. Pēc tam, kad plašas sabiedriskas kustības rezultātā, ārsti viņam tomēr tiek pielaisti, badastreiku Navaļnijs pārtrauc.

Krievijas varas iestādes izvērš plašas represijas pret ar Navaļniju saistītām organizācijām - tās tiek atzītas par ekstrēmiskām un tiek aizliegtas. Tikmēr visiem cilvēkiem, kas sadarbojušies ar Navaļnija organizācijām, tiek aizliegts kandidēt vēlēšanās. Navaļnija līdzgaitnieki sāk pamest Krieviju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu